Naar boven ↑

Update

Nummer 16, 2013
Uitspraken van 18-04-2013 tot 24-04-2013
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op onderstaande uitspraken.

Volstortingsplicht aandelen
In OR 2013-0159 speelde de vraag of voldaan was aan de volstortingsplicht van de aandelen. De rechtbank Alkmaar oordeelt dat het feit dat het aandelenkapitaal kort na oprichtingsdatum doorgestort is aan de aandeelhouder ten titel van geldlening en dat een schriftelijke overeenkomst van geldlening ontbreekt, niet zonder meer leidt tot de conclusie dat het kapitaal niet feitelijk ter beschikking van de vennootschap heeft gestaan.

Afgeleide schade
In OR 2013-0157 werd de vordering tot schadevergoeding van eisers gekwalificeerd als afgeleide schade en onder verwijzing naar HR 16 februari 2007, LJN AZ 0419, NJ2007, 256 (Tuin Beheer) afgewezen. Ook de overige vorderingen werden door de rechtbank Leeuwarden afgewezen.

Vernietiging besluit ALV coöperatie op grond van artikel 2:8 BW

In OR 2013-0156 vernietigt de rechtbank Leeuwarden een besluit genomen door de ALV op grond van artikel 2:8 BW. De rechtbank overweegt dat een besluit van een orgaan van een rechtspersoon op grond van artikel 2:15 lid 1 sub b BW vernietigbaar kan zijn wegens strijd met de redelijkheid en billijkheid van artikel 2:8 BW. Bij de beoordeling gaat het zowel om de inhoud als de totstandkoming van het besluit. In casu oordeelt de rechtbank dat de Algemene Ledenvergadering van de coöperatie bij afweging van alle bij het besluit betrokken belangen van de in artikel 2:8 BW bedoelde personen in redelijkheid en billijkheid niet tot het desbetreffende besluit heeft kunnen komen.

Bestuurdersaansprakelijkheid en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
In OR 2013-0152 wilde de verzekeraar tussenkomen met betrekking tot een provisionele vordering tot opheffing van het beslag op een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. De rechtbank ’s-Hertogenbosch oordeelt uiteindelijk dat tussenkomst door de verzekeraar toegestaan is.

In OR 2013-0151 oordeelt de rechtbank Leeuwarden onder verwijzing naar HR 8 december 2006, LJN AZ0758 (Ontvanger/Roelofsen) dat de bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt gemaakt kan worden en hij derhalve aansprakelijk is voor de geleden schade.

Ondernemingsraad geen aanbestedende dienst
In OR 2013-0150 oordeelde de kantonrechter ’s-Gravenhage dat de ondernemingsraad in casu niet aangemerkt kon worden als aanbestedende dienst en dat zodoende de Europese aanbestedingsregels en de Comptabiliteitswet niet van toepassing waren op de uitgaven van de ondernemingsraad voor het inschakelen van externe deskundigen ex artikel 22 WOR.

Misbruik identiteitsverschil van rechtspersonen

In OR 2013-0158, ten slotte speelde de vraag of misbruik gemaakt werd van identiteitsverschil van rechtspersonen. Deze wijze van misbruik wordt slechts in bijzondere gevallen aangenomen. In onderhavige casus oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Assen dat misbruik niet aangenomen kan worden.

Hof

Rechtbank