Naar boven ↑

Update

Nummer 35, 2013
Uitspraken van 12-09-2013 tot 18-09-2013
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Curator in Rusland ook bevoegd te beschikken over ‘assets’ in Nederland (Yukos Oil)
In OR 2013-0333 komt een vraagstuk van internationaal faillissementsrecht aan de orde en in het bijzonder de rechtsgevolgen die een buitenlands faillissement met zich mee kunnen brengen. Is een buitenlandse curator handelingsbevoegdheid ten aanzien van tot de boedel behorende vermogensbestanddelen gelegen in Nederland? De Hoge Raad wijst op de werking van het territorialiteitsbeginsel (HR 19 december 2008, ECLI:NL:HR:2008:BG3573, NJ 2009/456) en oordeelt de voorgaande vraag bevestigend.

Geen bestuurdersaansprakelijk bij ongelijke behandeling informatie crediteuren
In OR 2013-0324 komt het hof tot het oordeel dat onvoldoende concrete feiten en omstandigheden zijn gesteld die de conclusie rechtvaardigen dat er wetenschap bij de bestuurders bestond, dan wel redelijkerwijs heeft moeten bestaan, dat de vennootschap niet zou kunnen betalen en geen verhaal zou bieden. Bestuurdersaansprakelijk wordt dan ook afgewezen. De stelling dat er sprake is van een ongelijke behandeling van crediteuren acht het hof in casu niet aangetoond. Daarbij overweegt het hof dat een verplichting om crediteuren omtrent de financiële situatie van de vennootschap als bestuurder uitgebreid te informeren en deze daarvan op de hoogte te houden overigens niet zonder meer kan worden aangenomen, evenmin als een verplichting om ervoor zorg te dragen dat alle crediteuren in dezelfde mate over de financiële situatie van de vennootschap op de hoogte zijn en worden gehouden.

Bestuurdersaansprakelijkheid jegens bank wegens reële risico op faillissement
In OR 2013-0323 stelt de ING dat de bestuurder van een vennootschap onrechtmatig heeft gehandeld door betalingen te verrichten ten laste van het creditsaldo, terwijl de bestuurder wist van een reëel risico dat het faillissement diezelfde dag nog zou worden uitgesproken en de vennootschap in dat geval met terugwerkende kracht vanaf 00.00 uur niet meer over haar vermogen zou mogen beschikken, met als gevolg dat de bank de betalingen voor zover gedaan ten laste van het creditsaldo terug zou moeten draaien. Hoewel de rechtbank ING gelijk heeft gegeven, heeft ING naar het oordeel van het hof geen verhaal op de bestuurder van de BV uit hoofde van onrechtmatige daad.

Bestuurdersaansprakelijkheid op basis van dividendbesluit
In OR 2013-0331 worden de bestuurders aansprakelijk gehouden vanwege het doen nemen van een dividendbesluit, hetgeen onbehoorlijk bestuur oplevert. De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid op grond van artikel 2:248 BW, aangezien het onbehoorlijk bestuur niet aan te merken valt als een belangrijke oorzaak van het faillissement. Wel worden de bestuurders aansprakelijk gehouden op grond van onrechtmatige daad, aangezien voorzienbaar was dat de schuldeisers door het dividendbesluit benadeeld zouden worden.

Bestuurdersaansprakelijkheid (algemeen)
Ook deze week een uitspraak waarin het leerstuk selectieve betaling centraal staat. In OR 2013-0322 oordeelt het hof dat de bestuurder van de vennootschap onrechtmatige selectieve betalingen heeft gedaan door uitbetaling van vrijwel de gehele resterende veilingopbrengst van voorraden en bedrijfsinventaris van een vennootschap aan zijn vader. Het was echter duidelijk dat de bedrijfsactiviteiten tot een einde kwamen en dat de schuldeisers die niet uit de veilingopbrengst zouden worden voldaan onbetaald zouden achterblijven. Het hof gaat vervolgens in op de vraag welke schade dit onrechtmatig handelen voor de eisende partij (één van de achtergebleven schuldeisers) tot gevolg heeft gehad.
Zie voor het ‘standaardarrest’ over selectieve betaling: HR 12 juni 1998, NJ 1998, 727 (Coral/Stalt), in samenvatting te vinden op OR Updates: OR UJO_112074.

In OR 2013-0330 vordert een investeerder schadevergoeding, omdat de informatieplicht door de wederpartij geschonden zou zijn bij het aangaan van de investering. De investerende partij houdt de bestuurders hiervoor persoonlijk aansprakelijk. Bestuurdersaansprakelijkheid wordt echter afgewezen, omdat de investeerder als professionele partij heeft afgezien van enig onderzoek en daarom verondersteld mocht worden dat de investeerder op de hoogte was van de nodige informatie.

In OR 2013-0332 worden beide wegen van het arrest Ontvanger/Roelofsen (HR 8 december 2006, ECLI:NL:HR:2006:AZ0758, OR UJO_112053) verkend. De rechtbank wijst de vordering tot bestuurdersaansprakelijkheid uiteindelijk af.

Geen enquêteonderzoek onderneming: geen onmiddellijke voorzieningen
In OR 2013-0326 bevestigt de Ondernemingskamer (OK) onder meer dat er geen onmiddellijke voorzieningen kunnen worden getroffen ten aanzien van een onderneming die niet onderworpen is aan een door de OK bevolen onderzoek.

Annotatie Renzo Ter Haseborg: Is voor het bestaan van een vof een akte vereist?
Graag wijs ik u alvast op de begin volgende week te verschijnen annotatie van Renzo Ter Haseborg, waarin hij ingaat op de vraag of er voor het bestaan van een vof een akte vereist is. De annotatie is geschreven bij de uitspraak van de Hoge Raad van 7 juni 2013 (HR 7 juni 2013 ECLI:NL:HR:2013:CA3786). Renzo knoopt voor de kwalificatievraag van een vof in zijn noot aan bij de gezichtspunten die de Hoge Raad heeft ontwikkeld om twee andere duurovereenkomsten van elkaar te onderscheiden: de arbeidsovereenkomst en de overeenkomst van opdracht.

Standaardarresten en -beschikking op OR-Updates
Graag zou ik u er nog op willen wijzen dat een groot aantal van de belangrijkste arresten en beschikkingen in samenvatting te vinden zijn op www.or-updates.nl, van Wennex, de Doetinchemse IJzergieterij, via Poot/ABP en Staleman van der Ven, tot aan ASMI en Inter Acces Groep. Hierdoor wordt het voor u zo gemakkelijk mogelijk gemaakt de kern van deze standaardarresten tot u te nemen. Mist u een standaardarrest of beschikking? Wij horen het graag!

Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hof

Rechtbank