Naar boven ↑

Update

Nummer 4, 2014
Uitspraken van 17-01-2014 tot 23-01-2014
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte heer/mevrouw,

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de volgende uitspraken.

Aandeelhouder mag nog steeds eigen belang najagen (geen verplichting artikel 2:8 BW)
In OR 2014-0026 wordt gesteld dat er gegronde redenen zijn om aan een juist beleid van een joint venture te twijfelen, omdat een van de aandeelhouders kort gezegd voorbij zou gaan aan de verhoudingen die in de joint venture-overeenkomst zijn vastgelegd, hetgeen een schending van artikel 2:8 BW zou inhouden. De OK oordeelt echter dat er geen verplichting uit de norm van artikel 2:8 BW voortvloeit op grond waarvan de aandeelhouder de belangen van de joint venture boven haar eigen belangen zou moeten stellen.

Borg gaat, ondanks ovk, op grond van de redelijkheid en billijkheid vrijuit
In OR 2014-0030 acht de rechtbank het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar dat Rabobank, ondanks haar fout om de pandakte niet te laten registreren waardoor geen enkel pandrecht daadwerkelijk is gevestigd, nakoming van de overeenkomst eist door de borg uit te winnen alsof deze fout helemaal niet is gemaakt. Had de Rabobank wel de pandakte laten registreren, dan was de borg vrijuit gegaan. Volgens de rechtbank moet de fout van de Rabobank voor haar rekening komen en gaat de borg alsnog vrijuit.

Bestuurdersaansprakelijkheid
In OR 2014-0029 wordt een bestuurder aansprakelijk gehouden primair op grond van bestuurdersaansprakelijkheid, subsidiair op grond van artikel 6:162 jo 3:45 BW en meer subsidiair omdat de bestuurder heeft nagelaten eiser te waarschuwen voor een risicovolle groepsstructuur. Eiseres heeft haar stellingen echter onvoldoende onderbouwd. Haar vordering wordt daarom afgewezen.

Verkapte uitbetaling van dividend?
In OR 2014-0032 wordt een van de aandeelhouders ervan beticht zichzelf verkapt dividend uit te keren door niet de afgesproken diensten te leveren, maar wel voor deze diensten volledige betaling te vorderen. De OK oordeelt dat er geen sprake is van een aan zichzelf verkapt uitbetaald dividend in strijd met de vennootschappelijke regels en met ernstige fiscale risico’s en onjuistheid van de jaarrekeningen als gevolg.

Voorbijgaan aan de medezeggenschap van de ondernemingsraad
In OR 2014-0027 heeft de ondernemingsraad van een onderneming zich op het standpunt gesteld dat het besluit tot vaststelling van het reorganisatieplan procedureel en materiaal onzorgvuldig is. De OK oordeelt dat de medezeggenschap inderdaad tekort is gedaan. Van materiele onzorgvuldigheid is volgens de OK geen sprake.

Ook in OR 2014-0033 was de medezeggenschap in het geding. In casu gaat het in essentie om de vraag of het IBM vrij stond om op het punt van de pensioenvoorziening af te wijken van het voorgenomen besluit dat aan de ondernemingsraad ter advisering was voorgelegd en van het dienovereenkomstige besluit, zonder de ondernemingsraad opnieuw om advies te vragen. Bevestigende beantwoording van die vraag zou naar het oordeel van de OK op onaanvaardbare wijze afbreuk doen aan het recht op medezeggenschap, nu niet kan worden aangenomen dat de pensioenvoorziening van een zo ondergeschikte betekenis is dat de ondernemingsraad bij zijn advisering daaraan geen gewicht zou hebben toegekend.

Onderzoek (en onmiddellijke voorzieningen) OK
In OR 2014-0028 concludeert de OK dat de verhoudingen ernstig verstoord zijn, wijst de OK een onderzoek toe en treft de OK onmiddellijke voorzieningen.

Ook in OR 2014-0031 beveelt de OK een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken binnen de vennootschap.

Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hof

Rechtbank