Naar boven ↑

Update

Nummer 17, 2016
Uitspraken van 05-11-2016 tot 11-11-2016
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak

Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recente ondernemingsrechtelijke uitspraken.

Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen of om gebruik te maken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!

In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.

Hof

Onbehoorlijk bestuur ex artikel 2:248 BW van moeder en zoon; wel individuele matiging omdat de moeder slechts een gedeelte van de gewraakte periode bestuurder was
In OR 2016-0269 wordt een onbehoorlijke taakvervulling wegens schending van de administratieplicht aangenomen. Een andere oorzaak van het faillissement is niet aangetoond. Op grond hiervan zijn de moeder (als voormalig bestuurder) en haar zoon (als bestuurder) aansprakelijk. Het verweer van de moeder dat zij slechts op papier bestuurder was omdat haar zoon minderjarig was, disculpeert niet. Wel acht het hof dat een eventuele individuele matiging ex artikel 2:248 lid 4 BW aan de orde is aangezien zij slechts een gedeelte van de periode waarin de administratieplicht geschonden is bestuurder was.

Statutenwijziging van een stichting
In OR 2016-0272 wordt verzocht om een statutenwijziging van een stichting op grond van artikel 2:294 BW. De statuten bevatten een leemte aangezien daarin is opgenomen dat wijziging slechts mogelijk is na goedkeuring van een niet meer bestaande entiteit. De vraag is wie als rechtsopvolger van deze entiteit kan worden aangemerkt. Het hof kijkt naar de wil van de oprichter en besluit alleen tot het wijzigen van het statutaire doel van de stichting. De andere verzoeken worden afgewezen.

Ondernemingskamer

Ontoereikende notariële akte bij de uitkoopprocedure
OR 2016-0267 en OR 2016-0271 zien op de vereisten die worden gesteld aan de notariële akte bij een uitkoopprocedure. De OK oordeelt dat de notariële akte ontoereikend is in verband met de toetsing aan het kapitaalsvereiste. De verklaring van de notaris is niet gebaseerd op gegevens waarvan de notaris de authenticiteit zelf heeft vastgesteld, althans niet blijkt of en in hoeverre de gebruikte informatie daadwerkelijk is gecontroleerd.

Verzoek tot het treffen van onmiddellijke voorziening, zonder dat een onderzoek is gelast, afgewezen
In OR 2016-0268 wordt aan de OK verzocht onmiddellijke voorzieningen te treffen hoewel er nog geen onderzoek is gelast. De OK stelt voorop dat in een dergelijk geval terughoudendheid past. Vervolgens wijst de OK het verzoek tot het treffen van onmiddellijke voorzieningen af omdat een reële toekomstverwachting voor de onderneming niet aannemelijk is, zodat ingrijpen ter bescherming van de continuïteit ervan zinledig zou zijn.

Rechtbank

Rechtbank onbevoegd in BP-zaak aangespannen door de VEB
In OR 2016-0266 wordt ingegaan op de collectieve actie van de VEB ten behoeve van aandeelhouders van BP na de explosie van Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. De rechtbank acht zich onbevoegd omdat de plaats waar de Nederlandse aandeelhouders een beleggingsrekening aanhouden niet kan gelden als ‘Erfolgsort’ (art. 7 lid 2 Herschikte EEX-Verordening).

Schijn van volmachtverlening bij overdracht van certificaten binnen familiebedrijf
In OR 2016-0270 is sprake van een schijn van volmachtverlening (art. 3:61 lid 2 BW). Door gedaagde is gesteld dat de verkoop van certificaten niet tot stand is gekomen aangezien de aandeelhouder van de vennootschap niet bevoegd was om deze te vertegenwoordigen. De voorzieningenrechter oordeelt dat voldoende aannemelijk is dat sprake is van schijn van volmachtverlening, zodat gedaagde op het ontbreken van een (toereikende) volmacht jegens eiseressen geen beroep kan doen.

Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hof

Rechtbank