Update
Rechtspraak
Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recente ondernemingsrechtelijke uitspraken.
Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen of om gebruik te maken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!
In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.
Aantastbaarheid van een ontbindingsbesluit
In OR 2016-0051 vordert Croppings Participaties B.V. vernietiging van het ontbindingsbesluit van een joint venture. De rechtbank is van oordeel dat, aangezien de samenwerking ook volgens Croppings al enkele jaren geen enkele meerwaarde meer heeft, de liquidatie juist ook haar belang dient. Dat de vereffening die op ontbinding zou volgen niet op een juiste wijze zou geschieden, staat volgens de rechtbank los van de vraag of het ontbindingsbesluit aantastbaar is.
Bevoegd tot het nemen van het ontslagbesluit
In OR 2016-0044 wordt een vordering ingediend door een voormalig bestuurder tot herstel van het voorzitterschap van de vereniging en stichting omdat het besluit tot ontslag in strijd met de statuten genomen. Centraal staat de vraag door wie en op welke wijze een (buitengewone) algemene ledenvergadering bijeen kan worden geroepen. De vordering wordt afgewezen.
Verzoek tot ontslag bestuurder van een stichting afgewezen
In OR 2016-0037 wordt verzocht tot onmiddellijk ontslag van de (enig) bestuurder en algemeen directeur van Stichting Schaderegelingkantoor voor Rechtsbijstandverzekering. Het verzoek is gestoeld op de stelling dat de stichting het recht op vrije advocaatkeuze zou frustreren. Het hof oordeelt dat niet aangetoond kan worden dat de bestuurder in strijd met de wet of statuten heeft gehandeld, noch dat er sprake is van wanbeheer.
Aansprakelijkheid concernbestuurder wegens niet afdragen pensioenpremies bij de dochter afgewezen
In OR 2016-0049 stellen drie werknemers de bestuurders van hun oude werkgever persoonlijk aansprakelijk voor het nalaten van afdragen van pensioenpremies voor de werknemers. De rechtbank oordeelt dat van een concernbestuurder niet verwacht kan worden dat hij zich bezighoudt met de dagelijkse bedrijfsvoering in een dochtervennootschap. Niet is aangetoond dat de bestuurders moedwillig de pensioenpremies niet hebben afgedragen om eisers te benadelen.
Bestuurdersaansprakelijkheid wegens het schenden van een statutaire bepaling (Schwandt/Berghuizer Papierfabriek)
In OR 2016-0035 handelen de (indirect) bestuurder onrechtmatig door in strijd met de statuten (geen goedkeuring vragen aan de aandeelhouders) aandelen in een onderneming te verkopen tegen een te lage prijs. Daar komt bij dat er sprake is van een tegenstrijdig belang daar de betreffende bestuurder zowel bestuurder van de verkopende vennootschap was als van de kopende stichting. Het hof verklaart voor recht dat de bestuurder onrechtmatig heeft gehandeld ex artikel 6:162 BW jegens aandeelhouder KNSF omdat een statutair artikel is geschonden dat strekt tot bescherming van de aandeelhouders en de bestuurder om deze reden een ernstig verwijt treft.
Bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen
In OR 2016-0036 wordt persoonlijke aansprakelijkheid van de (indirect) bestuurder van een installatiebedrijf gevorderd voor geleden schade wegens toerekenbaar tekortkomen in de nakoming van een gesloten aannemingsovereenkomst. Van een ernstig verwijt is sprake indien de bestuurder wist of redelijkerwijze had behoren te begrijpen dat zijn handelen tot gevolg zou hebben dat de vennootschap haar verplichtingen niet zou kunnen nakomen of geen verhaal zou kunnen bieden voor de schuldeiser in geval van schade, zogenaamde frustratie van betaling. Hier is volgens het hof geen sprake van.
Bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen
In OR 2016-0043 wordt een vordering tot bestuurdersaansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad afgewezen. De bestuurders wordt verweten dat zij de BV hebben leeggehaald en dat er sprake was van selectieve betaling. Het hof wijst de vordering af.
Geen aansprakelijkheid bestuurders na ontbinding
In OR 2016-0048 vindt een fusie plaats tussen twee vennootschappen, waarna de verkrijgende vennootschap direct wordt ontbonden en in liquidatie gaat. Ook wordt tegelijkertijd een vof opgericht die de onderneming voortzet. Een schuldeiser vordert voldoening van zijn facturen. Het hof oordeelt dat de vof niet moet worden gezien als rechtsopvolger. Ook acht het hof de bestuurders respectievelijk vereffenaars niet aansprakelijk omdat hen geen ernstig persoonlijk verwijt kan worden gemaakt.
Handelsvrijheid van vereffenaars
In OR 2016-0050 wordt een verzoek ingediend bij de rechtbank om de vereffenaars te bevelen een nieuw plan van verdeling op te stellen. Het verzoek wordt afgewezen op grond van de handelsvrijheid van de vereffenaars.
Enquêteverzoek afgewezen
In OR 2016-0047 wordt een enquêteverzoek afgewezen. Croppings legt aan het verzoek meerdere redenen ten grondslag, zoals het onjuist dan wel onvolledig informeren van de RvC wat betreft het beleid van FER, het niet rechtsgeldig nemen van het besluit van de AVA en de te lage waardering van de licentie. De OK oordeelt dat de grondslagen noch afzonderlijk noch in onderlinge samenhang gegronde redenen opleveren om te twijfelen aan een juist beleid en gang van zaken van FER.
Enquêteverzoek toegewezen
In OR 2016-0046 wordt een verzoek tot het gelasten van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij Inter-Burgo toegewezen. De onderlinge verhoudingen tussen de bestuurders zijn zodanig verstoord (groot onderling wantrouwen en bestuurders spreken niet meer met elkaar) dat de verwachting is gerechtvaardigd dat besluitvorming binnen het bestuur zal vastlopen. De Ondernemingskamer benoemt een bestuurder en een onderzoeker.
Enquêteverzoek toegewezen
In OR 2016-0045 wordt een enquêteverzoek bij Novo Exploitatie B.V. toegewezen. Er is onduidelijkheid over de vraag wie bestuurder is van Novo. De OK oordeelt dat de ernstig verstoorde verhoudingen zorgen voor een impasse bij de algemene vergadering van aandeelhouders.
Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates
Hof
- Gerechtshof Den Haag Aansprakelijkheid van bestuurders op grond van onrechtmatige daad wordt afgewezen. De bestuurders wordt verweten dat zij de BV hebben leeggehaald en dat er sprake was van selectieve betaling. Het hof wijst de vordering af. 02-02-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Er vindt een fusie plaats tussen twee vennootschappen, waarna de verkrijgende vennootschap direct wordt ontbonden en in liquidatie gaat. Ook wordt tegelijkertijd een vof opgericht die de onderneming voortzet. De vof wordt niet gezien als rechtsopvolger. Ook acht het hof de bestuurders respectievelijk vereffenaars niet aansprakelijk omdat hen geen ernstig persoonlijk verwijt kan worden gemaakt. 02-02-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquêteverzoek afgewezen. Croppings legt aan het verzoek meerdere redenen ten grondslag, zoals het onjuist dan wel onvolledig infomeren van de RvC wat betreft het beleid van FER, het niet rechtsgeldig nemen van het besluit van de AVA en de te lage waardering van de licentie. De OK oordeelt dat de grondslagen noch afzonderlijk noch in onderlinge samenhang gegronde redenen opleveren om te twijfelen aan een juist beleid en gang van zaken van FER. 15-01-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquêteverzoek Novo Exploitatie B.V. toegewezen. Er is onduidelijkheid over de vraag wie bestuurder is van Novo. De OK oordeelt dat de ernstig verstoorde verhoudingen zorgen voor een impasse bij de algemene vergadering van aandeelhouders. 12-01-2016
- Gerechtshof Amsterdam Verzoek tot het gelasten van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij Inter-Burgo wordt toegewezen. De onderlinge verhoudingen tussen de bestuurders zijn zodanig verstoord (groot onderling wantrouwen en bestuurders spreken niet meer met elkaar) dat de verwachting is gerechtvaardigd dat besluitvorming binnen het bestuur zal vastlopen. De Ondernemingskamer benoemt een bestuurder en een onderzoeker. 11-01-2016
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden In dit geschil in hoger beroep vorderen appellant 1 en appellant 2 (tezamen hierna: 'X') persoonlijke aansprakelijkheid van geïntimideerde, de (indirect) bestuurder ('de bestuurder') van een installatiebedrijf, voor geleden schade wegens toerekenbaar tekortkomen in de nakoming van een gesloten aannemingsovereenkomst. Van een ernstig verwijt is sprake indien de bestuurder wist of redelijkerwijze had behoren te begrijpen dat zijn handelen tot gevolg zou hebben dat de vennootschap haar verplichtingen niet zou kunnen nakomen of geen verhaal zou kunnen bieden voor de schuldeiser in geval van schade, zogenaamde frustratie van betaling. Hier is volgens het hof geen sprake van. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, met verbetering van de gronden, veroordeelt X in de kosten van het hoger beroep en verklaart het vonnis uitvoerbaar bij voorraad. 15-12-2015
- Gerechtshof Amsterdam Onrechtmatig handelen door (indirect) bestuurder door in strijd met de statuten (geen goedkeuring vragen aan de aandeelhouders) aandelen in een onderneming te verkopen tegen een te lage prijs. Daar komt bij dat er sprake is van een tegenstrijdig belang daar de betreffende bestuurder zowel bestuurder van de verkopende vennootschap was als van de kopende stichting. Het hof verklaart voor recht dat de bestuurder onrechtmatig heeft gehandeld ex artikel 6:162 BW jegens aandeelhouder KNSF omdat een statutair artikel is geschonden dat strekt tot bescherming van de aandeelhouders en de bestuurder om deze reden een ernstig verwijt treft. 16-07-2015
- Gerechtshof Amsterdam De OK veroordeelt gedaagden het onbezwaarde recht op de door hen gehouden aandelen in Exact Holding aan Eiger Acquisition over te dragen. In lijn met het arrest van 7 juli 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2775 (Unit4), hanteert de OK als peildatum de datum van de betaalbaarstelling onder het bod. 14-07-2015
- Gerechtshof Amsterdam Naar het oordeel van de OK levert de gang van zaken rondom de concept-samenwerkingsovereenkomst tussen Plantlab, Performance en Breevoort BV geen gegronde redenen op om aan een juist beleid van Plantlab te twijfelen. De OK wijst het enquêteverzoek van MAC c.s. daarom af. 13-07-2015
- Gerechtshof Amsterdam De OK ziet aanleiding om het uitgangspunt in uitkoopprocedures dat de peildatum gelijk is aan de datum van het eindarrest te heroverwegen, in het bijzonder omdat dit uitgangspunt leidt tot complicaties die de afdoening van uitkoopprocedures binnen redelijke termijn en redelijke kosten voor partijen bemoeilijken en omdat de ratio van dit uitgangspunt relativering verdient. Daarmee breekt de OK met het verleden, waarin juist werd aangesloten bij een toekomstig peilmoment. 07-07-2015
- Gerechtshof Amsterdam De OK stelt vast dat Overbeek Holding en Perspektief gewikkeld zijn in een conflict over de toepassing van de aanbiedingsregeling. Dit conflict over de aanbiedingsregeling – dat op zichzelf een geschil van vermogensrechtelijke aard is – heeft ingrijpende negatieve gevolgen voor het functioneren van de organen van Eshuis Holding. De OK beveelt derhalve een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Eshuis Holding. 07-07-2015
- Gerechtshof Amsterdam De ondernemingsraad verzoekt de Ondernemingskamer vast te stellen dat A in redelijkheid niet tot het bestreden besluit heeft kunnen komen. De Ondernemingskamer acht de stelling van de ondernemingsraad onvoldoende grond voor een dergelijke conclusie en wijst het verzoek af. 18-06-2015
- Gerechtshof Den Haag In deze zaak verzoekt X tot onmiddellijk ontslag van Y, (enig) bestuurder en algemeen directeur van Stichting Schaderegelingkantoor voor Rechtsbijstandverzekering. Het verzoek is gestoeld op de stelling dat de stichting het recht op vrije advocaatkeuze zou frustreren. Het hof oordeelt dat niet aangetoond kan worden dat de bestuurder in strijd met de wet of statuten heeft gehandeld, noch dat er sprake is van wanbeheer. 07-04-2015
Rechtbank
- Rechtbank Den Haag Drie werknemers stellen de bestuurders van hun oude werkgever persoonlijk aansprakelijk voor het nalaten van het afdragen van pensioenpremies voor de werknemers. De rechtbank oordeelt dat van een concernbestuurder niet verwacht kan worden dat hij zich bezighoudt met de dagelijkse bedrijfsvoering in een dochtervennootschap. Niet is aangetoond dat de bestuurders moedwillig de pensioenpremies niet hebben afgedragen om eisers te benadelen. 27-01-2016
- Rechtbank Gelderland In deze procedure vordert Croppings Participaties B.V. vernietiging van het ontbindingsbesluit van een joint venture. De rechtbank is van oordeel dat, aangezien de samenwerking ook volgens Croppings al enkele jaren geen enkele meerwaarde meer heeft, de liquidatie juist ook haar belang dient. Dat de vereffening die op ontbinding zou volgen niet op een juiste wijze zou geschieden, staat volgens de rechtbank los van de vraag of het ontbindingsbesluit aantastbaar is. 27-01-2016
- Rechtbank Limburg Bestuurder vordert herstel van voorzitterschap van vereniging en stichting omdat het besluit tot ontslag in strijd met de statuten is genomen. Centraal staat de vraag door wie en op welke wijze een (buitengewone) algemene ledenvergadering bijeen kan worden geroepen. De vordering wordt afgewezen. 27-01-2016
- Rechtbank Den Haag Verzoek om vereffenaars te bevelen een nieuw plan van verdeling op te stellen. De rechtbank stelt dat dit binnen de handelsvrijheid van de vereffenaars valt. Verzoek wordt afgewezen. 21-01-2016