Naar boven ↑

Update

Nummer 13, 2017
Uitspraken van 06-06-2017 tot 12-06-2017
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak

Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recent verschenen ondernemingsrechtelijke uitspraken.

Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen. Daar kunt u ook gebruikmaken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!

In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.

Hoge Raad

Geen bestuurdersaansprakelijkheid wegens selectieve betaling
In OR 2017-0173 vordert een schuldeiser van de bestuurders van een vennootschap schadevergoeding, onder meer wegens selectieve betaling. Het hof heeft de vorderingen afgewezen omdat niet is gebleken dat alle andere schuldeisers zijn voldaan in de wetenschap dat de schuldeiser daardoor niet betaald kon worden. De Hoge Raad doet het cassatieberoep af met toepassing van artikel 81 lid 1 RO.

Hof

Bestuurdersaansprakelijkheid wegens niet retourneren leaseauto, schade is niet het contractuele schadebedrag
In OR 2017-0171 staat een vordering van de lessor tegen de lessee en haar bestuurder centraal tot schadevergoeding wegens niet-nakoming van een leasecontract voor een bestelauto. De kantonrechter heeft de vordering integraal toegewezen. Het hof oordeelt dat, hoewel de bestuurder onrechtmatig heeft gehandeld door de auto niet te retourneren, hij geen contractspartij is en er geen ruimte bestaat voor bestuurdersaansprakelijkheid voor het volledige contractuele schadebedrag.

Vordering uit bestuurdersaansprakelijkheid is niet verjaard
In OR 2017-0174 (procedure na cassatie) vordert een financier van een stichting van haar bestuurder schade wegens schending van de Beklamel-norm en frustratie van betaling en verhaal. Het Hof Arnhem-Leeuwarden was tot het oordeel gekomen dat de vordering niet was verjaard. De Hoge Raad heeft dit arrest vernietigd omdat geen beroep was gedaan op stuiting. Het Verwijzingshof Den Bosch oordeelt dat de rechtsvordering niet is verjaard, omdat de financier in de relevante periode niet bekend was met het onrechtmatig handelen van de bestuurder en de daaruit voortvloeiende schade.

Ondernemingskamer

Uitkoopprocedure inzake Mota-Engil
OR 2017-0170 ziet op de uitkoopprocedure inzake Mota-Engil (het vervolg op het tussenarrest van 30 augustus 2016 (OR 2016-0267)). De OK oordeelt dat de door Mota-Engil SGPS ingediende notariële verklaring voldoet aan de daaraan in verband met de toetsing aan het kapitaalsvereiste te stellen eisen.

Rechtbank

Oprichtersrechten van een stichting behoren tot de faillissementsboedel
In OR 2017-0172 speelt een Curaçaose faillissementszaak. De vraag die voorligt, is wat de status is van de oprichtersrechten in een Stichting Particulier Fonds naar Curaçaos recht. Zijn de rechten van de oprichter aan te merken als een vermogensrecht (waardoor ze tot de boedel behoren) of is er sprake van een persoonlijk recht? Het gerecht oordeelt dat de oprichtersrechten vergelijkbaar zijn met de rechten van een enig aandeelhouder in een besloten of naamloze vennootschap, en dat zij tot de faillissementsboedel behoren, zodat de curatoren de daaruit voortvloeiende rechten kunnen uitoefenen.

Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hoge Raad

Hof

Antillen