Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.
Rechtspraak
Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recent verschenen ondernemingsrechtelijke uitspraken.
Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen. Daar kunt u ook gebruikmaken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!
In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.
Hoge Raad
Bij beoordeling van de omvang van de schade dient ook het verlies van verhaalsmogelijkheden te worden betrokken
In OR 2017-0183 blijft betaling van de koopprijs van een aandelentransactie achterwege. Vervolgens vordert de verkoper schadevergoeding van de koper, omdat laatstgenoemde de overgenomen vennootschap zou hebben ‘leeggehaald’. De vennootschap is failliet gegaan waardoor ook een vordering van verkoper op de vennootschap oninbaar is geworden. In cassatie is geklaagd dat het hof zich niet mocht beperken tot de vraag of de vennootschap, de activatransactie weggedacht, voldoende winst zou hebben gegenereerd om de vordering van verkoper te voldoen, maar ook het verlies aan verhaalsmogelijkheden in de beoordeling had moeten betrekken. De Hoge Raad oordeelt dat bij de beoordeling van het bestaan en de omvang van de schade en de daartoe te maken vergelijking tussen de werkelijke situatie en de hypothetische situatie dat de transactie er niet zou zijn geweest, ook het verlies van verhaalsmogelijkheden moet worden betrokken.
Hof
Vordering tot verbindendverklaring van de WCAM-schikking inzake Fortis afgewezen
OR 2017-0191 ziet op het verzoek tot verbindendverklaring van de compensatieregeling voor Fortis-aandeelhouders op grond van de WCAM. In deze tussenbeschikking oordeelt het hof dat de overeenkomst niet voor verbindendverklaring in aanmerking kan komen, omdat een ongerechtvaardigd onderscheid wordt gemaakt tussen zogenoemde ‘Active’ en ‘Non-Active’ aandeelhouders en de belangen van de laatstgenoemde groep lijken te zijn achtergesteld op de eigen belangen van de contracterende belangenorganisaties en hun achterban. Verzoeksters worden in de gelegenheid gesteld de overeenkomst aan te vullen en te wijzigen.
Bestuurder van toezichthoudende stichting aansprakelijk wegens onvoldoende toezicht
In OR 2017-0184 vorderen de gedupeerde investeerders in een gefailleerd vastgoedfonds een verklaring voor recht dat de bestuurder van een toezichthoudende stichting aansprakelijk is voor de door hen geleden schade. Anders dan de rechtbank oordeelt het hof dat de bestuurder een persoonlijk en ernstig verwijt valt te maken, onder meer omdat hij onvoldoende toezicht heeft gehouden en geen adequate maatregelen heeft getroffen ten behoeve van de investeerders.
Bestuurdersaansprakelijkheid wegens niet ontvangen huur afgewezen
In OR 2017-0186 vordert de verhuurder van een ontbonden vennootschap van haar voormalige bestuurder schadevergoeding wegens onrechtmatige daad. Anders dan de rechtbank wijst het hof de vorderingen af, omdat de bestuurder wist noch behoorde te weten dat bij het aangaan van de huurovereenkomst de vennootschap haar verplichtingen niet zou kunnen voldoen en ook geen schade zou kunnen bieden, en haar handelwijze na het aangaan van de overeenkomst evenmin een ernstig verwijt oplevert.
Bestuurdersaansprakelijkheid wegens niet afronden werkzaamheden afgewezen
In OR 2017-0189 wordt de bestuurder van een aannemingsbedrijf door de opdrachtgever persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het niet afronden van overeengekomen werkzaamheden. Anders dan de rechtbank oordeelt het hof dat geen sprake is van een persoonlijk ernstig verwijt.
Bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen
In OR 2017-0190 vordert een opdrachtnemer van de voormalig (indirecte) bestuurder van de gefailleerde opdrachtgever betaling van openstaande facturen. Het hof vernietigt het tussenvonnis van de kantonrechter omdat deze van een onjuiste bewijslastverdeling is uitgegaan. Het hof stelt voorop dat op eisers de stelplicht en bewijslast rust van feiten en omstandigheden ter onderbouwing van de stelling dat gedaagden een persoonlijk ernstig verwijt te maken valt. Volgens het hof hebben eisers niet aan die plicht voldaan. De vordering tot bestuurdersaansprakelijkheid wordt afgewezen.
Is aan de volstortingsplicht voldaan na directe terugboeking in rekening-courant?
In OR 2017-0192 vordert een crediteur van een gefailleerde vennootschap van haar voormalig bestuurder schadevergoeding. De vraag die centraal staat, is of de opvolgend bestuurder aansprakelijk is op grond van artikel 2:180 lid 2 aanhef en onder b BW (oud). Met betrekking tot de vraag of is voldaan aan de volstortingsverplichting komt het er volgens het hof op aan of het bedrag dat is gestort en kort daarna weer is teruggeboekt daadwerkelijk (in rekening-courantverhouding) ter beschikking is blijven staan aan de vennootschap. Bij de beantwoording van die vraag is volgens het hof mede van belang of deze lening zakelijk verantwoord was en of de vennootschap (i.o.) desgewenst over dit bedrag kon blijven beschikken. Het hof oordeelt dat nadere inlichtingen nodig zijn om te beoordelen of aan de volstortingsverplichting is voldaan.
Ondernemingskamer
Concernenquête bij de Pervasco Groep wegens het onttrekken van bedragen en een patstelling in het bestuur
In OR 2017-0179 komt de concernenquête bij de Pervasco Groep aan bod. De OK wijst het enquêteverzoek toe, evenals het verzoek tot het treffen van voorlopige voorzieningen. Reden voor toewijzing is onder meer de patstelling in het bestuur waardoor het betalingsverkeer wordt belemmerd en het verkrijgen van noodzakelijke financiering wordt bedreigd. Een van de bestuurders onttrekt daarnaast bedragen aan de vennootschap voor privédoeleinden en brengt ook anderszins de continuïteit van de vennootschappen in gevaar.
Enquête toegewezen doordat de rvc op de stoel van het bestuur is gaan zitten
In OR 2017-0181 wordt verzocht tot vaststelling van wanbeleid bij een drietal Curaçaose staatsbedrijven. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie stelt ten aanzien van twee van deze bedrijven vast dat er sprake is geweest van wanbeleid, onder meer omdat de raad van commissarissen het bestuur van de vennootschap naar zich toe heeft getrokken en besluiten heeft genomen die de grenzen van hun taken en bevoegdheden te buiten gingen.
Uitkoopprocedure Aspiria Holdings
In OR 2017-0185 speelt de uitkoopprocedure inzake Aspiria Holdings. De OK stelt de prijs van de aandelen zelfstandig vast, nu uit de overgelegde stukken volgt dat de geboden prijs van € 123,46 per aandeel, ongeacht de te hanteren berekeningsmethode (en met toepassing van verschillende multiples), een hoger bedrag is dan de werkelijke waarde van de onderneming.
Rechtbank
Bestuurdersaansprakelijkheid wegens niet-naleving cao voor uitzendkrachten
In OR 2017-0180 vordert Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten van een tekortschietende vennootschap naleving en van haar (voormalige) bestuurder(s) betaling van schadevergoeding. De kantonrechter acht de voormalige bestuurder aansprakelijk, omdat zij heeft nagelaten financiële middelen van de vennootschap aan te wenden of vrij te maken ter delging van de onbetaald gebleven bedragen toen zij bekend werd met eerdere cao-overtredingen en de daaraan verbonden betalingsverplichtingen, alsook vanwege het gegeven dat zij de aandelen in de vennootschap heeft verkocht aan een stichting van wie zij wist of heeft moeten begrijpen dat die de onderneming niet zou voortzetten en/of de door de eerdere cao-overtredingen ontstane schade niet zou vergoeden.
Aansprakelijkheid bestuurders op grond van artikel 2:203 lid 3 BW
In OR 2017-0187 vordert de verhuurder van een gefailleerde vennootschap een verklaring voor recht dat haar bestuurders persoonlijk aansprakelijk zijn voor nakoming van de huurovereenkomst. De kantonrechter wijst de vordering op grond van artikel 2:203 lid 3 BW toe, omdat de bestuurders ter herstel van een oprichtingsgebrek een nieuwe vennootschap met dezelfde naam hebben opgericht maar dit nimmer aan de verhuurder hebben gemeld.
Bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen
In OR 2017-0182 geeft eiseres, een pensioen-BV, toestemming aan een derde om vermogen te investeren in het aannemersbedrijf van gedaagde. Daarbij wordt evenwel nagelaten de geldlening op papier te zetten en zekerheden te verkrijgen. Thans vordert zij schadevergoeding van gedaagde op grond van onrechtmatige daad en wanprestatie. De rechtbank acht bestuurdersaansprakelijkheid niet aanwezig en draagt eiseres op de door haar gestelde verplichting van gedaagde tot zekerheidstelling te bewijzen.
Bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen nu bestuurders het modelrecht niet onrechtmatig onder zich hebben
In OR 2017-0188 vordert een curator onder meer dat de bestuurder van de gefailleerde vennootschap onrechtmatig heeft gehandeld door het modelrecht niet op naam van die vennootschap te laten registreren. De rechtbank wijst de vordering af omdat niet voldoende is onderbouwd dat het modelrecht is ingebracht in de vennootschap. Ook de overige vordering tot bestuurdersaansprakelijkheid worden afgewezen.
Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates
Hoge Raad
Hof
- Gerechtshof Amsterdam Verzoek tot verbindendverklaring van de compensatieregeling voor Fortis-aandeelhouders op grond van de WCAM. In deze tussenbeschikking oordeelt het hof dat de overeenkomst niet voor verbindendverklaring in aanmerking kan komen, omdat een ongerechtvaardigd onderscheid wordt gemaakt tussen zogenoemde ‘Active’ en ‘Non-Active’ aandeelhouders en de belangen van de laatstgenoemde groep lijken te zijn achtergesteld op de eigen belangen van de contracterende belangenorganisaties en hun achterban. Verzoeksters worden in de gelegenheid gesteld de overeenkomst aan te vullen en te wijzigen. 16-06-2017
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Vordering van de verhuurder van een ontbonden vennootschap tegen haar voormalige bestuurder tot schadevergoeding wegens onrechtmatige daad. Anders dan de rechtbank wijst het hof de vorderingen af, omdat de bestuurder wist noch behoorde te weten dat bij het aangaan van de huurovereenkomst de vennootschap haar verplichtingen niet zou kunnen voldoen en ook geen schade zou kunnen bieden, en haar handelwijze na het aangaan van de overeenkomst evenmin een ernstig verwijt oplevert. 13-06-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Vordering van een opdrachtnemer tegen de voormalig (indirecte) bestuurder van de gefailleerde opdrachtgever tot betaling van openstaande facturen. Het hof vernietigt het tussenvonnis van de kantonrechter omdat deze van een onjuiste bewijslastverdeling is uitgegaan. 13-06-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden De bestuurder van een aannemingsbedrijf wordt door de opdrachtgever persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het niet afronden van overeengekomen werkzaamheden. Anders dan de rechtbank oordeelt het hof dat geen sprake is van een persoonlijk ernstig verwijt. 30-05-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK; uitkoop. Aspiria Holdings. De OK stelt de prijs van de aandelen zelfstandig vast, nu uit de overgelegde stukken volgt dat de geboden prijs van € 123,46 per aandeel, ongeacht de te hanteren berekeningsmethode (en met toepassing van verschillende multiples), een hoger bedrag is dan de werkelijke waarde van de onderneming. 16-05-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Vordering van een crediteur van een gefailleerde vennootschap tegen haar voormalig bestuurder tot schadevergoeding. Aansprakelijkheid opvolgend bestuurder ex artikel 2:180 lid 2 aanhef en onder b BW (oud); toepasselijkheid Biggles-arrest na inwerkingtreding van artikel 2:203a BW? Nadere inlichtingen nodig om te beoordelen of aan de volstortingsverplichting is voldaan. 16-05-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK; concernenquête Pervasco Groep. Toegewezen enquêteverzoek en verzoek tot het treffen van voorlopige voorzieningen. Patstelling in het bestuur belemmert betalingsverkeer en bedreigt financiering. Een van de bestuurders onttrekt bedragen voor privédoeleinden en brengt ook anderszins de continuïteit van de vennootschappen in gevaar. 04-05-2017
- Gerechtshof Amsterdam De gedupeerde investeerders in een gefailleerd vastgoedfonds vorderen een verklaring voor recht dat de bestuurder van een toezichthoudende stichting aansprakelijk is voor de door hen geleden schade. Anders dan de rechtbank oordeelt het hof dat de bestuurder een persoonlijk en ernstig verwijt valt te maken, onder meer omdat hij onvoldoende toezicht heeft gehouden en geen adequate maatregelen heeft getroffen ten behoeve van de investeerders. 14-03-2017
Rechtbank
- Rechtbank Midden-Nederland Eiseres, een pensioen-BV, geeft toestemming aan een derde om vermogen te investeren in het aannemersbedrijf van gedaagde. Daarbij wordt evenwel nagelaten de geldlening op papier te zetten en zekerheden te verkrijgen. Thans vordert zij schadevergoeding van gedaagde op grond van onrechtmatige daad en wanprestatie. De rechtbank acht bestuurdersaansprakelijkheid niet aanwezig en draagt eiseres op de door haar gestelde verplichting van gedaagde tot zekerheidstelling te bewijzen. 31-05-2017
- Rechtbank Gelderland Curator vordert onder meer dat de bestuurder van de gefailleerde vennootschap onrechtmatig heeft gehandeld door het modelrecht niet op naam van die vennootschap te laten registreren. De rechtbank wijst de vordering af omdat niet voldoende is onderbouwd dat het modelrecht is ingebracht in de vennootschap. 24-05-2017
- Rechtbank Midden-Nederland Vordering van Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten tegen de (voormalige) bestuurders van een tekortschietende vennootschap tot naleving en betaling van schadevergoeding. De kantonrechter acht de voormalige bestuurder aansprakelijk, onder meer omdat zij heeft nagelaten financiële middelen vrij te maken voor schadevergoeding en zij haar aandelen in de vennootschap heeft verkocht aan een stichting die de schade evenmin zou vergoeden. 10-05-2017
- Rechtbank Amsterdam De verhuurder van een gefailleerde vennootschap vordert een verklaring voor recht dat haar bestuurders persoonlijk aansprakelijk zijn voor nakoming van de huurovereenkomst. De kantonrechter wijst de vordering op grond van artikel 2:203 lid 3 BW toe, omdat de bestuurders ter herstel van een oprichtingsgebrek een nieuwe vennootschap met dezelfde naam hebben opgericht maar dit nimmer aan de verhuurder hebben gemeld. 13-03-2017