Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.
Rechtspraak
Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recent verschenen ondernemingsrechtelijke uitspraken.
Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen. Daar kunt u ook gebruikmaken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!
In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.
Hoge Raad
Verjaringstermijn bij een reeds ontbonden vennootschap verloopt niet
In OR 2017-0201 spreekt de bank uit hoofde van een financieringsovereenkomst een borg aan, die zich op het standpunt stelt dat de vordering op de inmiddels ontbonden vennootschap (door opheffing van het faillissement bij gebrek aan baten) is verjaard en de borgtocht daardoor is tenietgegaan. De Hoge Raad overweegt dat artikel 2:23c lid 2 jo. 3:320 BW een regel geeft voor het tijdstip waarop een verjaringstermijn van een vordering op een rechtspersoon eindigt nadat die rechtspersoon is opgehouden te bestaan en dat deze regel veronderstelt dat een lopende verjaringstermijn in elk geval niet afloopt zolang de vereffening van de rechtspersoon niet is heropend op de voet van artikel 2:23c lid 1 BW. Dit brengt volgens de Hoge Raad mee dat heropening van de vereffening geen vereiste is voor het (voort)lopen van de verjaringstermijn en dat om dezelfde redenen een verjaringstermijn van een vordering op een niet meer bestaande rechtspersoon niet gestuit behoeft te worden gedurende de periode dat die rechtspersoon niet meer bestaat.
Hof
Onrechtmatig handelen DGA door uitkering dividend en hoge managementfees?
In OR 2017-0203 waren appellanten medewerkers van een intussen failliete vennootschap. Zij zijn destijds ingegaan op een aanbod van geïntimeerde, voormalig DGA, om certificaten te verwerven. Nu vorderen zij terugbetaling van de koopsom op de grond dat de DGA een garantie zou hebben gegeven. Het hof acht dit onvoldoende bewezen. Daarnaast stellen appellanten onrechtmatig handelen doordat de DGA voorafgaand aan het faillissement rijkelijke dividenduitkeringen heeft gedaan en omvangrijke managementfees heeft uitgekeerd. Het hof acht hiervoor een nadere comparitie noodzakelijk.
Rechtbank
Schorsing van het besluit van de AVA tot ontslag van de bestuurder toegewezen
In OR 2017-0204 vordert de statutair bestuurder van een vennootschap in kort geding schorsing van de besluiten van de AVA tot haar ontslag/schorsing en beëindiging van haar managementovereenkomst wegens strijd met de statuten. De voorzieningenrechter oordeelt dat het ontslagbesluit is genomen in strijd met de statuten aangezien de bevoegdheid tot ontslag aan de prioriteitsaandeelhouders is gegeven.
Verbod tot het door bestuur in stemming brengen van een verdeelsleutel afgewezen
In OR 2017-0205 vordert Bol.com in kort geding een verbod tot het in stemming brengen van een verdeelsleutel voor de winst van de Boekverkopersbond, omdat zij hierdoor benadeeld wordt en omdat de verdeelsleutel te laat en te summier is gecommuniceerd. De voorzieningenrechter wijst de vordering af, omdat Bol.com al bekend was met de verdeelsleutel en uit de marginale toetsing volgt dat geen sprake is van een onredelijke of onzorgvuldige belangenafweging van het bestuur.
Bestuurdersaansprakelijkheid na turboliquidatie afgewezen
Gedurende een procedure waarin eiser terugbetaling vorderde van teveel betaalde courtage is de vennootschap ontbonden door turboliquidatie en zijn haar bedrijfsactiviteiten overgeheveld, zodat zij geen verhaal meer bood. In OR 2017-0206 stelt eiser de bestuurders aansprakelijk op grond van onrechtmatige daad. De voorzieningenrechter acht het achterwege laten van vereffening ondanks de aanwezigheid van bate(n) onrechtmatig, maar oordeelt dat eiser het bestaan van bate(n) onvoldoende heeft gesteld.
Verzoek tot goedkeuring noodzaakfinanciering afgewezen
In OR 2017-0202 vordert een vennootschap dat haar aandeelhouder wordt geboden in te stemmen met een noodzakelijk geachte herfinanciering. De voorzieningenrechter wijst de vordering af, omdat de vennootschap heeft nagelaten voldoende aannemelijk te maken dat de huidige financiële structuur de continuïteit van de vennootschap in gevaar brengt en dat een voorziening onmiddellijk is vereist.
Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates
Hoge Raad
Hof
Rechtbank
- Rechtbank Overijssel Een vennootschap vordert dat haar aandeelhouder wordt geboden in te stemmen met een noodzakelijk geachte herfinanciering. De voorzieningenrechter wijst de vordering af, omdat de vennootschap heeft nagelaten voldoende aannemelijk te maken dat de huidige financiële structuur de continuïteit van de vennootschap in gevaar brengt en dat een voorziening onmiddellijk is vereist. 28-06-2017
- Rechtbank Overijssel De statutair bestuurder van een vennootschap vordert in kort geding schorsing van de besluiten van de AVA tot haar ontslag/schorsing en beëindiging van haar managementovereenkomst wegens strijd met de statuten. De voorzieningenrechter oordeelt dat het ontslagbesluit is genomen in strijd met de statuten aangezien de bevoegdheid tot ontslag aan de prioriteitsaandeelhouders is gegeven. 22-06-2017
- Rechtbank Midden-Nederland Bol.com vordert in kort geding een verbod tot het in stemming brengen van een verdeelsleutel voor de winst van de Boekverkopersbond, omdat zij hierdoor benadeeld wordt en omdat de verdeelsleutel te laat en te summier is gecommuniceerd. De voorzieningenrechter wijst de vordering af, omdat Bol.com al bekend was met de verdeelsleutel en uit de marginale toetsing volgt dat geen sprake is van een onredelijke of onzorgvuldige belangenafweging van het bestuur. 09-06-2017
- Rechtbank Rotterdam Gedurende een procedure waarin eiser terugbetaling vorderde van teveel betaalde courtage is de vennootschap ontbonden door turbo-liquidatie en zijn haar bedrijfsactiviteiten overgeheveld, zodat zij geen verhaal meer bood. Eiser stelt de bestuurders aansprakelijk op grond van onrechtmatige daad. De voorzieningenrechter acht het achterwege laten van vereffening ondanks de aanwezigheid van bate(n) onrechtmatig, maar oordeelt dat eiser het bestaan van bate(n) onvoldoende heeft gesteld. 18-05-2017