Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Rechtspraak
Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recent verschenen ondernemingsrechtelijke uitspraken.
Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen. Daar kunt u ook gebruikmaken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!
In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.
Hof
Post M&A: toegang tot inbox reden tot vernietiging aandelenovereenkomst?
In OR 2017-0271 koopt de ene aandeelhouder alle aandelen van de andere aandeelhouder en komen beide een earn-out regeling overeen, evenals een concurrentie- en relatiebeding. Vervolgens verschaft koper zichzelf toegang tot de inbox van verkoper, waar koper aanleiding vindt voor vermoedens van een (potentiële) schending van het relatie- en concurrentiebeding. In kort geding wordt nakoming gevorderd van het concurrentie- en relatiebeding in het kader van een earn-out regeling in een aandelenkoopovereenkomst. Verkoper acht de gang van zaken dusdanig dat vernietiging van de koopovereenkomst op zijn plaats is ex artikel 3:44 BW. Het hof acht voorshands niet aannemelijk dat het gegeven dat de koper zich eenzijdig toegang heeft verschaft tot de zakelijke mailbox van de verkoper misbruik van omstandigheden oplevert op grond waarvan de koopovereenkomst moet worden vernietigd.
Rechtbank
Stemovereenkomst met stemafspraak tussen aandeelhouder en derde geldig, geen vennootschapsrechtelijke werking
In OR 2017-0267 vordert de bedenker/oprichter van een vennootschap na zijn ontslag als bestuurder nakoming van een aanvullende stemovereenkomst waarin een algemene stemvolmacht aan een financier/niet-aandeelhouder is verstrekt, alsmede vernietiging van het desbetreffende aandeelhoudersbesluit omdat niet is voldaan aan vorengenoemde stemovereenkomst. De rechtbank overweegt dat het Nederlandse recht geen wettelijke bepaling kent die het een aandeelhouder verbiedt om een algemene stemvolmacht af te geven aan een niet-aandeelhouder. Voorts overweegt de rechtbank dat de derde niet behoort tot de personen die vallen onder artikel 2:8 BW. Nu de betrokken vennootschappen daarnaast geen partij zijn, hebben de tussen partijen gemaakte stemafspraken geen vennootschappelijke werking. Het genomen besluit is ook niet vernietigbaar ex artikel 2:15 BW.
Conservatoir verhaalsbeslag (gedeeltelijk) opgeheven aangezien bestuurdersaansprakelijkheid niet bij voorbaat vaststaat
In OR 2017-0268 speelt een kort geding tot opheffing van conservatoir verhaalsbeslag ter verzekering van vorderingen van een M&A adviesbureau tegen de (middellijk) bestuurders van een (inmiddels gefailleerde) voormalige cliënt wegens onbetaald gebleven succesfees. De voorzieningenrechter overweegt dat niet kan worden vastgesteld dat eisers bij het aangaan van de bemiddelingsovereenkomst wisten of redelijkerwijze behoorden te begrijpen dat BPG de succesfee niet zou kunnen betalen en geen verhaal zou bieden voor de schade die gedaagde ten gevolge daarvan zou lijden. Of sprake is van persoonlijke aansprakelijkheid aan de kant van eisers zal volgens de voorzieningenrechter dan ook in de bodemprocedure moeten worden beoordeeld. De voorzieningenrechter oordeelt dat een gedeelte van het conservatoir verhaalsbeslag wordt opgeheven, gelet op het feit dat de middellijk bestuurder niet kan voorzien in levensonderhoud.
Bestuurdersaansprakelijkheid wegens onttrekkingen zonder rechtsgrond
In OR 2017-0269 vordert de curator ex artikel 2:248 BW van de (middellijk) bestuurders van twee gefailleerde vennootschappen vergoeding van het boedeltekort. De rechtbank oordeelt dat sprake is van kennelijk onbehoorlijke taakvervulling, omdat substantiële bedragen aan de twee vennootschappen zijn onttrokken zonder rechtsgrond, zonder daarbij zekerheden te bedingen en een en ander bij gebrek aan liquiditeit ten laste van het bankkrediet en de handelscrediteuren is gebracht.
Post M&A: geen verbod tot het treffen van executiemaatregelen
OR 2017-0270 ziet op een aandelentransactie tussen een Duitse holdingmaatschappij (verkoper) en een Nederlandse investeringsmaatschappij (koper) van aandelen in een bank. Na voormelde verkoop en levering heeft de Duitse toezichthouder voor de bancaire sector (‘Bafin’) een verbod aan de bank opgelegd waardoor de bank geen zaken meer kon doen. Koper betaalt twee van de drie delen van de koopprijs daarom niet. In kort geding vordert koper een verbod voor verkoper om executiemaatregelen te treffen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat de verkoper geen misbruik van recht maakt door de notariële akte jegens de koper ten uitvoer te leggen, waardoor er geen reden is om in te grijpen in het gestarte executietraject.
Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates
Hof
Rechtbank
- Rechtbank Amsterdam Aandelentransactie tussen een Duitse holdingmaatschappij (verkoper) en een Nederlandse investeringsmaatschappij (koper). Laatstgenoemde vordert in kort geding de verkoper te verbieden executiemaatregelen te treffen. De voorzieningenrechter is van oordeel dat de verkoper geen misbruik van recht maakt door de notariële akte jegens de koper ten uitvoer te leggen, waardoor er geen reden is om in te grijpen in het gestarte executietraject. 11-10-2017
- Rechtbank Gelderland Vordering van de curator tegen de (middellijk) bestuurders van twee gefailleerde vennootschappen tot vergoeding van het boedeltekort. De rechtbank oordeelt dat sprake is van kennelijk onbehoorlijke taakvervulling, omdat substantiële bedragen aan de twee vennootschappen zijn onttrokken zonder rechtsgrond, zonder daarbij zekerheden te bedingen en een en ander bij gebrek aan liquiditeit ten laste van het bankkrediet en de handelscrediteuren is gebracht. 04-10-2017
- Rechtbank Den Haag Na zijn ontslag als bestuurder vordert de bedenker/oprichter van een vennootschap nakoming van een aanvullende stemovereenkomst waarin een algemene stemvolmacht aan een financier/niet-aandeelhouder is verstrekt, alsmede vernietiging van het desbetreffende aandeelhoudersbesluit. De rechtbank overweegt dat het Nederlandse recht geen wettelijke bepaling kent die het een aandeelhouder verbiedt om een algemene stemvolmacht af te geven aan een niet-aandeelhouder. Voorts overweegt de rechtbank dat de derde niet behoort tot de personen die vallen onder artikel 2:8 BW. Nu de betrokken vennootschappen daarnaast geen partij zijn, hebben de tussen partijen gemaakte stemafspraken geen vennootschappelijke werking. Het genomen besluit is ook niet vernietigbaar ex artikel 2:15 BW. 27-09-2017
- Rechtbank Rotterdam Kort geding tot opheffing van conservatoir verhaalsbeslag ter verzekering van vorderingen van een M&A adviesbureau tegen de (middellijk) bestuurders van een (inmiddels gefailleerde) voormalige cliënt wegens onbetaald gebleven succesfees. De voorzieningenrechter oordeelt dat een gedeelte van het conservatoir verhaalsbeslag wordt opgeheven, gelet op het feit dat de middellijk bestuurder niet kan voorzien in levensonderhoud. 25-07-2017