Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.
Rechtspraak
Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recente ondernemingsrechtelijke uitspraken.
Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen of om gebruik te maken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!
In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.
Hoge Raad
Bestuurdersaansprakelijkheid van de rechtspersoon-bestuurder en de indirect bestuurder
In OR 2017-0078 oordeelt de Hoge Raad dat de aansprakelijkheid die ingevolge artikel 6:162 BW rust op de direct rechtspersoon-bestuurder van een vennootschap, uit hoofde van artikel 2:11 BW tevens hoofdelijk rust op de indirect bestuurder, die deze aansprakelijkheid (alsnog) kan voorkomen door te stellen en zo nodig te bewijzen dat hem persoonlijk geen ernstig verwijt treft.
OK heeft (verregaande) discretionaire bevoegdheid bij het treffen van onmiddellijke voorzieningen
In OR 2017-0079 wordt het cassatieberoep tegen de door de OK getroffen onmiddellijke voorzieningen in de enquêteprocedure Deus Ex Machina (D.E.M.) B.V. door de Hoge Raad verworpen met toepassing van artikel 81 lid 1 RO (zie ook OR Updates 2017-0087). A-G Timmerman geeft in zijn conclusie vóór deze beschikking allereerst aan dat de OK een onmiddellijke voorziening slechts beperkt hoeft te motiveren, zowel vanwege het karakter van een onmiddellijke voorziening als vanwege de discretionaire bevoegdheid van de OK. Hogere eisen mogen gesteld worden aan de motivering naarmate de onmiddellijke voorziening een ingrijpender karakter kent. A-G Timmerman concludeerde eveneens tot verwerping.
Terughoudendheid bij het aannemen van een tegenstrijdig belang bij concernfinanciering
OR 2017-0080 ziet op het hebben van een tegenstrijdig belang bij concernfinanciering. Kort na elkaar worden twee overeenkomsten gesloten op basis waarvan (concern)financiering wordt verstrekt en (klein)dochtervennootschappen zich mede voor de schuld verbinden. Het hof stelt voorop dat voor het aannemen van een tegenstrijdig belang in concernverband een terughoudende maatstaf geldt en oordeelt dat in dit geval bij het aangaan van de (als één geheel te beschouwen) overeenkomsten geen sprake was van een tegenstrijdig belang. De Hoge Raad verwerpt het hiertegen gerichte cassatieberoep, contrair aan de conclusie van A-G Rank-Berenschot.
Hof
Onrechtmatig handelen van de vennootschap jegens de minderheidsaandeelhouder door uitgifte aandelen tegen te lage prijs
In OR 2017-0073 vordert de minderheidsaandeelhouder uittreding en schadevergoeding naar aanleiding van een aandelenemissie als gevolg waarvan haar belang is verwaterd. Het hof oordeelt dat de vennootschap onrechtmatig jegens de minderheidsaandeelhouder heeft gehandeld door (te besluiten tot) een emissie van aandelen tegen een uitgifteprijs waarvan zij wist of had moeten weten dat deze niet in redelijke verhouding stond tot de waarde van een aandeel voor emissie.
Geen bestuurdersaansprakelijkheid wegens overdracht activa
In OR 2017-0072 heeft de curator een vordering ingesteld tegen de (indirect) bestuurder(s) en aandeelhouder van een gefailleerde vennootschap tot vergoeding van boedelschade ontstaan als gevolg van een beweerdelijk paulianeuze activatransactie met groepsvennootschappen. Het hof wijst de vorderingen af, omdat de curator onvoldoende heeft gesteld om te concluderen dat van benadeling als gevolg van de activaovereenkomst sprake is geweest.
Bestuurdersaansprakelijkheid vanwege turboliquidatie
In OR 2017-0085 wordt de aandeelhouder/bestuurder respectievelijk middellijk/feitelijk bestuurder van een vennootschap op grond van een onrechtmatige daad aansprakelijk gehouden voor de door een derde geleden schade als gevolg van het niet meedelen van een turboliquidatie (art. 2:19 lid 4 BW). Volgens het hof zijn geïntimeerden niet in de gelegenheid gesteld om maatregelen te treffen ter voorkoming van de benadeling van hun verhaalspositie, terwijl appellanten wisten en/of redelijkerwijze hadden behoren te begrijpen dat de door hen bewerkstelligde of toegelaten handelwijze tot gevolg zou hebben dat de vennootschap haar verplichtingen niet zou nakomen en ook geen verhaal zou bieden. Hierdoor treft hen een ernstig verwijt.
Bestuurdersaansprakelijkheid jegens UWV
In OR 2017-0082 staat de vordering van het UWV tegen een (gewezen) bestuurder van een vennootschap wegens het niet afdragen van werkgeverspremies centraal. Het verwijzingshof oordeelt dat de bestuurder zich in de gegeven omstandigheden persoonlijk jegens UWV schuldig heeft gemaakt aan een onrechtmatige daad en dat de als gevolg daarvan ontstane schade voor UWV geheel of gedeeltelijk aan de bestuurder kan worden toegerekend.
Onverschuldigde dividenduitkering
In OR 2017-0086 is dividend uitgekeerd door een van de bestuurders van de vennootschap zonder besluit van de algemene vergadering. Het hof wijst de vordering op grond van onverschuldigde betaling toe.
Ondernemingskamer
Uitkoopprocedure waarbij wordt aangesloten bij een eerdere peildatum dan in het tussenarrest
In OR 2017-0071 vordert eiseres (‘Renaissance’) de uitkoop van de minderheidsaandeelhouders van Ballast Nedam (vervolg op OR Updates 2016-0271). De OK oordeelt dat de aanvullende notariële akte voldoet aan de gestelde eisen en dat de omstandigheden van het geval aanleiding geven bij de vaststelling van de prijs van de aandelen van een eerdere dan bij het tussenarrest genoemde peildatum uit te gaan.
Economisch gerechtigden worden binnen de uitkoopprocedure aangemerkt als aandeelhouders
In OR 2017-0077 komt de uitkoopprocedure inzake AVG Technologies B.V. aan bod. De OK oordeelt dat een redelijke en op de praktijk afgestemde uitleg vergt dat de economisch gerechtigden op de aandelen naar Amerikaans recht als aandeelhouders moeten worden aangemerkt. Niet alle aandeelhouders zijn derhalve bij naam bekend. De OK oordeelt dat de uitkoopvordering deugdelijk is ingesteld waardoor zich geen afwijzingsgrond voordoet op de voet van artikel 2:201 lid 4 BW. De OK sluit wat de prijs betreft aan bij de prijs van het eerder gedane bod.
Enquêteverzoek afgewezen
In OR 2017-0075 wijst de OK een enquêteverzoek ten aanzien van Kaal Masten B.V. en Kaal Vastgoed B.V. af, omdat het scherper financieel beleid van de leiding van het concern (Hak Products c.s.) jegens de dochtervennootschappen gelet op de financiële krapte van het concern en de stagnerende olie- en gasmarkt ongebruikelijk noch onredelijk is.
Schikking leidt tot het gedeeltelijk ongedaan maken van onmiddellijke voorzieningen
In OR 2017-0083 verzoeken partijen gezamenlijk om een deel van de onmiddellijke voorzieningen in het kader van een schikking te beëindigen en om nieuw uitgegeven aandelen ten titel van beheer over te dragen om te voorkomen dat de houders van de nieuw uitgegeven aandelen hun rechten als aandeelhouders kunnen uitoefenen buiten het beheersregime van de OK.
Beëindiging van een deel van de onmiddellijke voorzieningen
In OR 2017-0084 (vervolg op OR Updates 2016-0296) beëindigt de OK de onmiddellijke voorzieningen ten aanzien van de schorsing van een van de bestuurders, maar handhaaft de schorsing van de andere bestuurder, omdat hij bezig is de vennootschap te ontmantelen en haar activa (niet in haar belang) aan derden over te dragen.
Rechtbank
Geen verbod stemming vanwege aandeelhoudersovereenkomst
In OR 2017-0081 vordert een minderheidsaandeelhouder een verbod om een financieringsplan in stemming te brengen, omdat dit financieringsplan in strijd zou zijn met de aandeelhoudersovereenkomst, alsmede een bevel aan de aandeelhouders om op zijn eigen voorstel te stemmen. De voorzieningenrechter oordeelt dat uitleg van de aandeelhoudersovereenkomst niet meebrengt dat het financieringsplan – dat slechts een voorstel betreft – in strijd is met de aandeelhoudersovereenkomst, alsmede dat de aandeelhoudersovereenkomst evenmin grondslag biedt voor het gevorderde bevel.
Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates
Hoge Raad
- Hoge Raad Tegenstrijdig belang bij concernfinanciering. Kort na elkaar worden twee overeenkomsten gesloten op basis waarvan (concern)financiering wordt verstrekt en (klein)dochtervennootschappen zich mede voor de schuld verbinden. Het hof stelt voorop dat voor het aannemen van een tegenstrijdig belang in concernverband een terughoudende maatstaf geldt en oordeelt dat in dit geval bij het aangaan van de (als één geheel te beschouwen) overeenkomsten geen sprake was van een tegenstrijdig belang. De Hoge Raad verwerpt het hiertegen gerichte cassatieberoep, contrair aan de conclusie van A-G Rank-Berenschot. 03-03-2017
- Hoge Raad Cassatieberoep tegen de door de OK getroffen onmiddellijke voorzieningen in de enquêteprocedure Deus Ex Machina (D.E.M.) B.V. door de Hoge Raad verworpen met toepassing van artikel 81 lid 1 RO. Samenhang met OR Updates 2017-0087. 03-03-2017
- Hoge Raad Cassatieberoep tegen door de OK getroffen onmiddellijke voorziening tot benoeming van een bestuurder in de enquêteprocedure Deus Ex Machina (D.E.M.) B.V. door de Hoge Raad verworpen met toepassing van artikel 81 lid 1 RO. Samenhang met OR Updates 2017-0079. 03-03-2017
- Hoge Raad De Hoge Raad oordeelt dat de aansprakelijkheid die ingevolge artikel 6:162 BW rust op de direct rechtspersoon-bestuurder van een vennootschap, uit hoofde van artikel 2:11 BW tevens hoofdelijk rust op de indirect bestuurder, die deze aansprakelijkheid (alsnog) kan voorkomen door te stellen en zo nodig te bewijzen dat hem persoonlijk geen ernstig verwijt treft. 17-02-2017
Hof
- Gerechtshof Den Haag Dividenduitkering zonder besluit van de algemene vergadering door een van de bestuurders van de vennootschap. Het hof wijst de vordering op grond van onverschuldigde betaling toe. 21-02-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK. Uitkoopprocedure AVG Technologies B.V. De OK oordeelt dat een redelijke en op de praktijk afgestemde uitleg vergt dat de economische gerechtigden op de aandelen naar Amerikaans recht als aandeelhouders moeten worden aangemerkt. 14-02-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Aansprakelijkheid van aandeelhouder/bestuurder respectievelijk middellijk/feitelijk bestuurder van een vennootschap op grond van onrechtmatige daad voor de door een derde geleden schade als gevolg van het niet mededelen van een turboliquidatie (art. 2:19 lid 4 BW). 14-02-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. Vervolg op OR Updates 2016-0309. Beëindiging onderzoek en onmiddellijke voorzieningen op verzoek van partijen na minnelijke regeling. 02-02-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. Partijen verzoeken gezamenlijk om een deel van de onmiddellijke voorzieningen te beëindigen en om nieuw uitgegeven aandelen ten titel van beheer over te dragen om te voorkomen dat de houders van de nieuw uitgegeven aandelen hun rechten als aandeelhouders kunnen uitoefenen buiten het beheersregime van de OK. 31-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. De OK wijst een enquêteverzoek ten aanzien van Kaal Masten B.V. en Kaal Vastgoed B.V. af, omdat het scherper financieel beleid van de leiding van het concern (Hak Products c.s.) jegens de dochtervennootschappen gelet op de financiële krapte van het concern en de stagnerende olie- en gasmarkt ongebruikelijk noch onredelijk is. 23-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. De OK beëindigt het onderzoek en heft de onmiddellijke voorzieningen op, omdat partijen een oplossing hebben bereikt voor het tussen hen gerezen geschil en de onderzoeker, de bestuurder en de beheerder van de aandelen met die oplossing hebben ingestemd. 19-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. Vervolg op OR Updates 2016-0296. De OK beëindigt de onmiddellijke voorzieningen ten aanzien van de schorsing van een van de bestuurders, maar handhaaft de schorsing van de andere bestuurder, omdat hij bezig is de vennootschap te ontmantelen en haar activa (niet in haar belang) aan derden over te dragen. 12-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam Vordering van de curator tegen de (indirect) bestuurder(s) en aandeelhouder van een gefailleerde vennootschap tot vergoeding van boedelschade ontstaan als gevolg van een beweerdelijk paulianeuze activatransactie met groepsvennootschappen. Het hof wijst de vorderingen af, omdat de curator onvoldoende heeft gesteld om te concluderen dat van benadeling als gevolg van de activaovereenkomst sprake is geweest. 20-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Vordering van minderheidsaandeelhouder tot uittreding en schadevergoeding naar aanleiding van een aandelenemissie als gevolg waarvan haar belang is verwaterd. Het hof oordeelt dat de vennootschap onrechtmatig jegens de minderheidsaandeelhouder heeft gehandeld door (te besluiten tot) een emissie van aandelen tegen een uitgifteprijs waarvan zij wist of had moeten weten dat deze niet in redelijke verhouding stond tot de waarde van een aandeel voor emissie. 20-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Geding na cassatie en verwijzing. Vordering van het UWV tegen (gewezen) bestuurder van vennootschap wegens niet afgedragen werkgeverspremies. Het verwijzingshof oordeelt dat de bestuurder zich in de gegeven omstandigheden persoonlijk jegens UWV schuldig heeft gemaakt aan een onrechtmatige daad en dat de als gevolg daarvan ontstane schade voor UWV geheel of gedeeltelijk aan de bestuurder kan worden toegerekend. 20-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam OK, uitkoop. Vordering van eiseres (‘Renaissance’) tot uitkoop van de minderheidsaandeelhouders van Ballast Nedam. Vervolg op OR Updates 2016-0271. De OK oordeelt dat de aanvullende notariële akte voldoet aan de gestelde eisen, en dat de omstandigheden van het geval aanleiding geven bij de vaststelling van de prijs van de aandelen van een eerdere dan bij het tussenarrest genoemde peildatum uit te gaan. 29-11-2016