Naar boven ↑

Update

Nummer 15, 2018
Uitspraken van 30-10-2018 tot 19-11-2018
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak

Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recent verschenen ondernemingsrechtelijke uitspraken.

Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen. Daar kunt u ook gebruikmaken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!

In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.

Hoge Raad

Post M&A-litigation: uitleg van een SPA
Partijen hebben in OR 2018-0151 onder meer een geschil over de uitleg van de Share Purchase Agreement (SPA), en dientengevolge de bepaling van de koopprijs van de aandelen. In cassatie richten de middelen zich onder meer tegen de overwegingen van het hof over de uitleg van de SPA. Het hof oordeelt, aldus de A-G, dat artikel 4 van de SPA uitgelegd dient te worden conform de Haviltex-maatstaf (wilsvertrouwensleer). Voor het hof was doorslaggevend dat uit artikel 4 SPA blijkt dat partijen ervan uitgingen dat een jaarrekening bepalend zou zijn die met medewerking van de oude directie zou worden opgesteld en die vervolgens door accountant X zou worden goedgekeurd. Volgens het hof past de jaarrekening (die is opgesteld door accountant X) bij die bedoeling van partijen. De andere middelen over de uitleg van artikel 4 SPA treffen geen doel. Het hof hoefde haar overwegingen niet nader te motiveren. De conclusie strekt tot verwerping van het cassatieberoep. De Hoge Raad doet het cassatieberoep af met toepassing van artikel 81 lid 1 RO.

Ondernemingskamer

Uitkoopprocedure Logic Supply
OR 2018-0148 ziet op een uitkoopprocedure ex artikel 2:201 BW inzake Logic Supply. Eiser, 95% aandeelhouder, vordert uitkoop van gedaagde, de minderheidsaandeelhouder. De OK benoemt een deskundige tot vaststelling van de uitkoopprijs en verbiedt gedaagde aan derden mededelingen te doen omtrent de inhoud van een (op veroordeling van de OK) door eiser overgelegd waarderingsrapport.

Enquêteverzoek bij Hoeve Holland Holding toegewezen
In OR 2018-0149 komt het enquêteverzoek inzake Hoeve Holland Holding B.V. aan de orde. Er is sprake van een patstelling in zowel het bestuur als de algemene vergadering van aandeelhouders. De OK wijst het enquêteverzoek toe en benoemt een tijdelijk bestuurder met doorslaggevende stem en zelfstandige vertegenwoordigingsbevoegdheid, en een beheerder van de aandelen in de vennootschap.

Enquêteverzoek inzake Sequoia afgewezen
OR 2018-0147 ziet op het enquêteverzoek inzake Sequoia. De OK wijst het verzoek af tot het bevelen van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken en het treffen van onmiddellijke voorzieningen, waaronder het aanstellen van een derde persoon bestuurder en het schorsen van een aandeelhoudersovereenkomst.

Hof

Bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen
In OR 2018-0145 wordt een bestuurder persoonlijk aangesproken omdat de vennootschap verzekeringsgelden heeft ontvangen voor een auto, geleverd onder huurkoopovereenkomst, die is gestolen en de bestuurder deze verzekeringsgelden niet heeft aangewend om de auto af te betalen. Het hof oordeelt dat bestuurder weliswaar zorgvuldiger had kunnen handelen, maar dat hem geen ernstig persoonlijk verwijt treft ten aanzien van zijn keuze om de verkregen verzekeringsgelden niet te gebruiken om een betalingsverplichting jegens een crediteur van de vennootschap in één keer af te lossen.

Bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen
In OR 2018-0153 wordt een beroep gedaan op misbruik van identiteitsverschil en bestuurdersaansprakelijkheid. Het hof oordeelt dat er geen grond is om misbruik van identiteitsverschil aan te nemen. Daarnaast kan geen persoonlijk ernstig verwijt worden gemaakt, waardoor geen aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad kan worden vastgesteld.

Rechtbank

Vordering tot aantasting besluit tot overname afgewezen
In OR 2018-0154 wordt aantasting van een besluit tot goedkeuring van een overnamebod op een zorginstelling gevorderd door aandeelhouders. De rechtbank wijst de vorderingen af, omdat er een meerderheid van stemmen is bereikt, de gevolgde handelwijze conform de statuten is en niet in strijd met de redelijkheid en billijkheid is gehandeld. De rechtbank overweegt onder meer dat op grond van de statuten het bestuur voor het oproepen van een vergadering kan volstaan met het agenderen van onderwerpen. Er is geen statutaire of wettelijke regeling die ziet op toezending van onderliggende stukken.

Bevoegdheidsincident vanwege arbitrageclausule inzake Petrobras verworpen
In OR 2018-0151 speelt een bevoegdheidsincident tussen Stichting Petrobras Compensation Foundation en Petróleo Brasilieiro S.A. c.s. De onderliggende vordering ziet onder meer op het beweerdelijk in stand houden van fraude. De rechtbank oordeelt dat de aanwezigheid van een arbitrageovereenkomst in de statuten niet in de weg staat aan haar bevoegdheid van de vordering kennis te nemen.

Geen bestuurdersaansprakelijkheid wegens ontbreken verbintenis
In OR 2018-0150 speelt de vordering van eiser tegen de bestuurders van een gefailleerde vennootschap ter voldoening van een vordering uit leningsovereenkomst en rekening-courantverhouding op basis van niet-nakoming van een beweerdelijke verbintenis tot investeren. De rechtbank wijst de vordering af, omdat het bestaan van de verbintenis niet is komen vast te staan.

Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank