Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan met daarin een korte weergave van de ondernemingsrechtelijke uitspraken die de afgelopen weken in samenvatting zijn verschenen op www.or-updates.nl. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Op onze website (www.or-updates.nl) kunt u de hele samenvatting lezen en gebruikmaken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!
In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.
Hof
Geen verbeurdverklaring aandelen na wanbeleid
In OR 2018-0158 vordert een gewezen echtgenote van een bestuurder onder andere verbeurdverklaring van aandelen die in de voormalige huwelijksgemeenschap vallen ex artikel 3:194 lid 2 BW. Artikel 3:194 lid 2 BW bepaalt dat de deelgenoot in een bijzondere gemeenschap die opzettelijk tot de gemeenschap behorende goederen verzwijgt, zoekmaakt of verborgen houdt, zijn aandeel in die goederen verbeurt aan de andere deelgenoten. In 2014 heeft de OK op verzoek van de vrouw de man als bestuurder geschorst en een tijdelijk bestuurder aangewezen. In 2017 heeft de OK besloten tot opheffing van de vennootschap en de tijdelijk bestuurder opdracht gegeven over te gaan tot vereffening. Tevens is toen vastgesteld dat sprake was van wanbeleid. Het hof wijst de vordering af omdat de vrouw geen rechtstreekse aanspraak maakt op het vermogen van de vennootschap. Lees de hele samenvatting.
Bewijslastverdeling inzake bestuurdersaansprakelijkheid
In OR 2018-0162 vordert de verhuurder van de bestuurder van een inmiddels ontbonden vennootschap betaling van achterstallige huurpenningen en contractuele boetes op grond van artikel 6:162 BW. Het hof oordeelt dat, hoewel de stelplicht en bewijslast te dien aanzien op de verhuurder rust, de verzwaarde motiveringsplicht ten aanzien van het verweer meebrengt dat van de bestuurder verwacht mag worden dat hij ter motivering van zijn verweer concrete informatie verschaft over de feiten die binnen zijn domein liggen. Lees de hele samenvatting.
Ondernemingskamer
Toewijzing enquêteverzoek inzake SRK
In OR 2018-0157 komt de toewijzing aan bod van het enquêteverzoek ten aanzien van de stichting Schaderegelingskantoor voor Rechtsbijstandverzekering (‘SRK’) en de vereniging Groep Rechtsbijstandverzekering (‘Vereniging’). Van de door SRK geleverde rechtsbijstand wordt 70% verleend aan verzekerden van NN en 20% aan verzekerden van Aegon. Eind mei 2018 zegt NN haar lidmaatschap van de Vereniging op per 31 december 2018; eind september 2018 heeft Aegon haar lidmaatschap van de Vereniging opgezegd per 1 januari 2019. De OK is van oordeel dat er gegronde redenen zijn om aan een juiste gang van zaken van SRK en de Vereniging te twijfelen. De OK oordeelt onder meer dat NN bij haar opzegging niet de zorgvuldigheid in acht heeft genomen die in de gegeven omstandigheden op grond van artikel 2:8 BW van haar mocht worden verlangd en dat dit een gegronde reden oplevert om aan een juiste gang van zaken van SRK en de Vereniging te twijfelen. De OK beveelt een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van SRK en de Vereniging en (i) benoemt een tijdelijk commissaris van SRK en tijdelijk bestuurder van de Vereniging met beslissende stem en zelfstandige vertegenwoordigingsbevoegdheid en bepaalt dat zonder deze bestuurder de Vereniging niet vertegenwoordigd kan worden, (ii) bepaalt dat de rechtsgevolgen van de opzeggingen van NN en Aegon van hun lidmaatschap van de Vereniging zijn opgeschort tot 1 juli 2019 en (iii) bepaalt dat Goudse, Vereende en Juwon – in afwijking van een statutaire bepaling – hun lidmaatschap van de Vereniging rechtsgeldig kunnen opzeggen tegen 1 juli 2019, met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden. Lees de hele samenvatting.
Verzoek tot ontheffing taken onderzoeker inzake SNS
Bij beschikking van 26 juli 2018 heeft de OK een onderzoek bevolen naar het beleid en de gang van zaken van SRH N.V. (voorheen: SNS Reaal N.V.) en de Volksbank N.V. (voorheen: SNS Bank N.V.). Daarna zijn door de OK bij beschikking van 2 augustus 2018 onderzoekers aangewezen. Tegen de aanstelling van een van de aangewezen onderzoekers (Jansen Schoonhoven) is bezwaar gemaakt namens SNS c.s. en de Staat der Nederlanden. In OR 2018-0161 wordt de OK verzocht om deze onderzoeker te ontheffen van zijn taken. In de kern betreffen de bezwaren het feit dat Jansen Schoonhoven door de OK eerder als deskundige is benoemd in de schadeloosstellingsprocedure van de minister van Financiën tegen de voormalige en onteigende houders van aandelen en obligaties SNS Reaal op 26 februari 2016 en uit dien hoofde niet in staat zou zijn onbevangen het onderzoek te verrichten. De OK concludeert dat er onvoldoende sprake is van een naar objectieve maatstaven gerechtvaardigde schijn van partijdigheid die noopt tot ontheffing van Jansen Schoonhoven als deskundige en wijst de verzoeken af. Lees de hele samenvatting.
Uitkoopprocedure Fortuna: keuze voor deskundigenbericht of hogere prijs
In OR 2018-0156 vordert Fortbet uitkoop van de overige aandeelhouders van Fortuna. De OK wijst de vordering toe. De OK geeft Fortbet daarbij de gelegenheid zich uit te laten over de vraag of zij de voorkeur geeft aan het gelasten van een deskundigenbericht om de prijs van de aandelen vast te stellen, dan wel aan aanstondse toewijzing van de subsidiair (hogere) gevorderde prijs. Fortbet kiest voor betaling van de hogere prijs. Lees de hele samenvatting.
Ontslag commissaris door de OK op grond van de Woningwet
In OR 2018-0160 wordt de OK verzocht over te gaan tot ontslag van een commissaris uit hoofde van de artikel 33 lid 1 Woningwet. Ondanks dat volgens artikel 14 van de statuten van Wonen Zuid het lidmaatschap van de raad van commissarissen onverenigbaar is met het lidmaatschap van de gemeenteraad van een gemeente waar Wonen Zuid feitelijk werkzaam is, heeft de commissaris zich verkiesbaar gesteld. Naar het oordeel van de OK zorgt de vertrouwensbreuk reeds dat er sprake is van gewichtige redenen op grond waarvan het aanblijven van de commissaris redelijkerwijs niet van Wonen Zuid kan worden verlangd. Lees de hele samenvatting.
Rechtbank
Vorderingen tot verbod houden bava en stemming ontslag bestuurder afgewezen
In OR 2018-0155 speelt een aandeelhoudersgeschil. De rechtbank wijst de vorderingen af die er mede toe strekken dat een geplande bava geen doorgang mag vinden en er een verbod wordt opgelegd tot het nemen van een besluit tot schorsing of ontslag van eiser als bestuurder. De voorzieningenrechter ziet in dit geval geen dan wel onvoldoende aanleiding om een bevoegd orgaan te verbieden een bepaald besluit te nemen of een afkoelingsperiode te overwegen. Het enkel uiten van een voornemen om een procedure te starten tot overdracht van aandelen kan dit niet anders maken. Lees de hele samenvatting.
Het recht op informatie van de ontslagen bestuurder/aandeelhouder
In OR 2018-0159 vorderen ontslagen bestuurders inzage van bescheiden primair op grond van de aandeelhoudersovereenkomst en subsidiair op grond van artikel 843a Rv. Ook vorderen zij nakoming van de aandeelhoudersovereenkomst ten aanzien van het krijgen van toegang tot bestuursvergaderingen, althans voor een door hen aan te wijzen derde als ‘board observer’. De inzage in de eigen e-mail inbox en digitale werkomgevingen waartoe de ontslagen bestuurders de toegang is ontzegd na ontslag, wordt door de rechtbank toegewezen. Volgens de rechtbank dient de aandeelhoudersovereenkomst, waarbij alle aandeelhouders partij zijn, te worden uitgelegd tegen de achtergrond van de gelijkheid van aandeelhouders ex artikel 2:201 BW. Nu de ontslagen bestuurders geen bestuurder meer zijn, maar zich in dezelfde omstandigheden bevinden als de andere aandeelhouders, zal CDC ook aan hen die informatie moeten verstrekken. Daarbij geldt niet de maatstaf van een rechtmatig belang volgens artikel 843a Rv, omdat het om een contractuele verplichting gaat. Ook mogen de ontslagen bestuurders een derde als board observer aanwijzen. Lees de hele samenvatting.
Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates
Hof
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. Toewijzing enquêteverzoek ten aanzien van de stichting Schaderegelingskantoor voor Rechtsbijstandverzekering (‘SRK’) en de vereniging Groep Rechtsbijstandverzekering (‘Vereniging’). Bij de opzegging van haar lidmaatschap heeft Nationale-Nederlanden Schadeverzekering Maatschappij N.V. (‘NN’) onvoldoende zorg betracht. Daarnaast is thans volstrekt onduidelijk wat er gaat gebeuren met de werknemers, de dossiers en de onderneming zelf. 31-10-2018
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Vordering van de verhuurder tegen de bestuurder van een inmiddels ontbonden vennootschap tot betaling van achterstallige huurpenningen en contractuele boetes op grond van artikel 6:162 BW. Het hof oordeelt dat, hoewel de stelplicht en bewijslast te dien aanzien op de verhuurder rust, de verzwaarde motiveringsplicht ten aanzien van het verweer meebrengt dat van de bestuurder verwacht mag worden dat hij ter motivering van zijn verweer concrete informatie verschaft over de feiten die binnen zijn domein liggen. 23-10-2018
- Gerechtshof Amsterdam OK, uitkoop. Vordering van Fortbet tot uitkoop van overige aandeelhouders van Fortuna toegewezen. De OK geeft Fortbet de gelegenheid zich uit te laten over de vraag of zij de voorkeur geeft aan het gelasten van een deskundigenbericht om de prijs van de aandelen vast te stellen, dan wel aan aanstondse toewijzing van de subsidiair gevorderde prijs. 02-10-2018
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. Verzoek tot ontheffing van een onderzoeker van zijn taken. 21-09-2018
- Gerechtshof Amsterdam OK; ontslag van een commissaris uit hoofde van de Woningwet. 21-09-2018
- Gerechtshof Amsterdam OK; enquête. Aanwijzing van een vereffenaar, ontheffing van de bestuurder en de beheerder van aandelen uit hun functie. 17-09-2018
- Gerechtshof Den Haag Geen verbeurdverklaring aandelen na wanbeleid. De gewezen echtgenote van een bestuurder vordert onder andere verbeurdverklaring van aandelen die in de voormalige huwelijksgemeenschap vallen ex artikel 3:194 lid 2 BW. Het hof wijst de vordering af. 24-07-2018
Rechtbank
- Rechtbank Amsterdam Het recht op informatie van de ontslagen bestuurder/aandeelhouder. Ontslagen bestuurders (tevens aandeelhouders) vorderen inzage van bescheiden op grond van de aandeelhoudersovereenkomst dan wel artikel 843a Rv en nakoming van aandeelhoudersovereenkomst ten aanzien van toegang tot bestuursvergaderingen en benoeming van ‘board observers’. 12-09-2018
- Rechtbank Den Haag Kort geding. Aandeelhoudersgeschil. Afwijzing vorderingen die er mede toe strekken dat een geplande ava geen doorgang mag vinden en er een verbod wordt opgelegd tot het nemen van een besluit tot schorsing of ontslag van eiser als bestuurder. 24-08-2018