Naar boven ↑

Update

Nummer 17, 2018
Uitspraken van 30-11-2018 tot 22-12-2018
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan met daarin een korte weergave van de recent verschenen ondernemingsrechtelijke uitspraken die de afgelopen weken in samenvatting zijn verschenen op www.or-updates.nl. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Op onze website (www.or-updates.nl) kunt u de hele samenvatting lezen en gebruikmaken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!

In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.

Hof

Nietigheid en vernietigbaarheid van besluiten
OR 2018-0164 ziet op een vervolg van het drama rondom Rotendo. In een voorafgaande procedure ten overstaan van de OK heeft de OK onder meer een onderzoek gelast, een commissaris benoemd en het statutair quorumvereiste voor bepaalde besluiten buiten toepassing verklaard om zo een patstelling in zowel het bestuur als de algemene vergadering te doorbreken. Rotendo is alsnog failliet gegaan. De voormalig bestuurder vordert in deze procedure vaststelling van de nietigheid dan wel vernietiging van verschillende besluiten (schorsingsbesluit, ontslagbesluiten en besluit tot verkoop van werkmaatschappijen). Het hof gaat in op de verhouding van artikel 2:8 BW, de toelichting op de agenda en het meewegen van (aandeelhouders)overeenkomsten en wijst het verzoek uiteindelijk grotendeels af. Het besluit tot verkoop van de werkmaatschappijen kan onder omstandigheden wel vernietigbaar zijn vanwege een ongelijke behandeling van aandeelhouders/schuldeisers, aldus het hof. Lees de hele samenvatting.

Recht op inzage en verwerking reacties in conceptrapport voor voormalig bestuurders
In OR 2018-0168 overweegt het hof dat de voorzieningenrechter alle oorspronkelijke vorderingen terecht heeft afgewezen, op de vordering na dat het interim-bestuur het conceptrapport aan de voormalig bestuurder had moeten doen toekomen en de reactie van de voormalig bestuurder in het eindrapport had moeten verwerken. Gezien de ernst van de aantijgingen die de aanleiding vormden voor het voorgenomen onderzoek en de voorlopige bevindingen waartoe het interim-bestuur was gekomen (en ongeacht de deugdelijkheid van het onderzoek) had het interim-bestuur hiertoe wel moeten overgaan. In tegenstelling tot het oordeel van de voorzieningenrechter bestaan er geen aanwijzingen dat de voormalig bestuurder erop mocht vertrouwen dat het interim-bestuur hiertoe uit eigen beweging zou zijn overgaan. Lees de hele samenvatting.

Ondernemingskamer

Enquêteverzoek ten aanzien van Castanje Vermogensbeheer afgewezen
In OR 2018-0172 wijst de OK een enquêteverzoek ten aanzien van Castanje Vermogensbeheer B.V. af. De enkele omstandigheid dat partijen van mening verschillen over de inhoud van het beleggingsbeleid van Castanje is volgens de OK op zichzelf ook geen reden om aan een juist beleid of een juiste gang van zaken van Castanje te twijfelen. Daarbij overweegt de OK ten overvloede dat niet in geschil is dat de verstandhouding tussen de aandeelhouders/bestuurders slecht is en dat dat de samenwerking bemoeilijkt. Dat is op zichzelf echter geen reden om aan een juist beleid of een juiste gang van zaken te twijfelen. Het leidt niet tot een patstelling en niet is gebleken van besluitvorming in de AVA die stagneert. Lees de hele samenvatting.

Enquêteverzoek ten aanzien MPT afgewezen
In OR 2018-0176 overweegt de OK dat de huidige situatie reeds gegronde redenen oplevert om te twijfelen aan een juist beleid en een juiste gang zaken. Toch beveelt de OK geen onderzoek naar genoemd beleid en genoemde gang van zaken. Partijen zijn het erover eens dat de hierboven geschetste situatie slechts kan worden opgelost door een splitsing van het familiebedrijf, en tussen partijen is reeds een procedure aanhangig teneinde die splitsing te bewerkstelligen. Het bevelen van een onderzoek zal leiden tot onnodige vertraging in genoemde splitsingsprocedure. Het nadeel van vertraging weegt zwaarder dan het voordeel van het verkrijgen van openheid van zaken door middel van een onderzoek. Lees de hele samenvatting.

Vaststelling onderzoeksbudget inzake de SNS-enquête
In OR 2018-0173 wordt ingegaan op de vaststelling van het onderzoeksbudget inzake de SNS-enquête. De OK overweegt dat het uitgangspunt is dat de onderzoekers een aanzienlijke mate van vrijheid hebben met betrekking tot de inrichting en uitvoering van het onderzoek. De onderzoekers hebben door middel van de begroting en de ter toelichting daarop bijgevoegde specificatie voldoende toegelicht hoeveel uren naar verwachting door hen dan wel door hun medewerkers aan bepaalde werkzaamheden dienen te worden besteed en welke uurtarieven daaraan verbonden zijn. De OK acht de gehanteerde uurtarieven voor de onderzoekers niet onredelijk, gezien de aard en omvang van de zaak, de te verrichten onderzoekswerkzaamheden en de kennis en ervaring van de onderzoekers. De begroting komt de OK ook niet onredelijk voor. Lees de hele samenvatting.

Rechtbank

Bestuurdersaansprakelijkheid aangenomen
In OR 2018-0165 wordt bestuurdersaansprakelijkheid vastgesteld. De bestuurder kan een persoonlijk ernstig verwijt worden gemaakt omdat hij op oneigenlijke wijze (subsidie)gelden heeft verkregen door middel van het verstrekken van valse facturen. Lees de hele samenvatting.

Bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen, geen onverantwoord risico
In OR 2018-0177 speelt een geschil naar aanleiding van een risicovolle vastgoedtransactie waarbij een schadevergoeding wordt gevorderd op grond van bestuursaansprakelijkheid (Beklamel-norm). De rechtbank wijst de vorderingen af, omdat er geen sprake was van een onverantwoord risico. Lees de hele samenvatting.

Vordering tot bestuurdersaansprakelijkheid na vernietiging borgovereenkomst afgewezen
In OR 2018-0170 wordt nakoming van een borgtochtovereenkomst gevorderd en subsidiair schadevergoeding op grond van bestuurdersaansprakelijkheid. De rechtbank wijst de vordering af, omdat de overeenkomst is vernietigd wegens het ontbreken van toestemming van de echtgenote van gedaagde in conventie, ex. artikel 1:88 (1c) BW. Ook de subsidiaire bestuurdersaansprakelijkheidsvordering wordt afgewezen. Volgens de rechtbank zijn onvoldoende feiten en omstandigheden aangevoerd waaruit zou blijken dat de bestuurder op enig moment had behoren te begrijpen dat de handelswijze binnen de groep waarbij met gelden werd geschoven, tot gevolg zou hebben dat een van de vennootschappen haar verplichtingen jegens eiser niet meer zou kunnen nakomen en ook geen verhaal zou kunnen bieden. Lees de hele samenvatting.

Bestuurdersaansprakelijkheid afgewezen
In OR 2018-0175 vordert eiseres betaling van openstaande bedragen van zowel een buitenlandse vennootschap als diens formeel dan wel feitelijk bestuurder op grond van de norm uit Ontvanger/Roelofsen. De rechtbank wijst de vorderingen af, omdat in de tijdlijn der gebeurtenissen onvoldoende concreet is gemaakt dat de bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt gemaakt kan worden. Lees de hele samenvatting.

Vordering tot wijziging van de statuten in lijn met de aandeelhoudersovereenkomst toegewezen
In OR 2018-0174 wordt nakoming gevorderd van een verplichting uit de aandeelhoudersovereenkomst tot aanpassing van de statuten indien deze afwijken van de aandeelhoudersovereenkomst. De rechtbank wijst de vordering toe. Lees de hele samenvatting.

Vordering na turboliquidatie afgewezen
In OR 2018-0171 vordert een schuldeiser van een intussen na turboliquidatie ontbonden besloten vennootschap betaling van openstaande facturen. De rechtbank verklaart eiser niet-ontvankelijk en overweegt dat het (mogelijke) bestaan van een vordering op de vennootschap ten tijde van de ontbinding niet tot een ander oordeel kan leiden. Lees de hele samenvatting.

Verzoek tot vernietiging van besluit tot royement afgewezen
In OR 2018-0166 speelt een geschil naar aanleiding van het royement van een lid van Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht wegens gebruik van verdovende middelen tijdens het verrichten van werkzaamheden als bootman. De bootman verzoekt vernietiging van het besluit vanwege schending van het recht op hoor en wederhoor, omdat zijn advocaat niet op de algemene ledenvergadering is toegelaten. De rechtbank wijst dat verzoek af. Lees de hele samenvatting.

Vernietiging van ontslagbesluit vanwege negeren horen bestuurder afgewezen wegens gebrek aan belang
In OR 2018-0169 zijn vorderingen ingesteld tot vernietiging van het aandeelhoudersbesluit tot ontslag. De rechtbank oordeelt onder meer dat de statutair bestuurder geen rechtens te respecteren belang heeft op vernietiging van het ontslagbesluit, onder meer omdat hij het ontslagbesluit slechts vordert om aanvullende betalingen te verkrijgen en de opzegging van de managementovereenkomsten ongedaan te kunnen maken. Dat hij niet in de gelegenheid is gesteld formeel te worden gehoord en advies uit te brengen, maakt geen verschil, aldus de rechtbank. Lees de hele samenvatting.

Ontbinding van een stichting wegens ernstige mate handelen in strijd met de eigen statuten
In OR 2018-0167 wordt ontbinding gevorderd door voormalige bestuurders van de Stichting Dierenambulance Leeuwarden en omstreken wegens in ernstige mate in strijd met de eigen statuten handelen (art. 2:21 lid 3 BW). De rechtbank stelt vast dat het huidige lid van de Raad van Toezicht (RvT) feitelijk onaantastbaar is geworden en in strijd met de statuten er geen zorg voor heeft gedragen dat het bestuur en de RvT uit het voorgeschreven aantal leden bestond. Daarnaast is hij de stichting op oneigenlijke wijze gaan gebruiken door de faciliteiten van de stichting te gebruiken voor zijn eigen onderneming. De rechtbank wijst de ontbinding derhalve toe. Lees de hele samenvatting.

Rest mij nog u bijzonder goede dagen toe te wensen.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hof

Rechtbank