Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan. Klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.
Rechtspraak
Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recente ondernemingsrechtelijke uitspraken.
Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen of om gebruik te maken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!
In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.
Hof
Bestuurdersaansprakelijkheid wegens oneigenlijke toe-eigening van aandelen
In OR 2018-0010 wordt schadevergoeding gevorderd wegens oneigenlijke toe-eigening van aandelen van de bestuurder van de vennootschap waaraan de aandelen zijn overgedragen. In dit tussenarrest oordeelt het hof, anders dan de rechtbank, dat tussen partijen geen wilsovereenstemming heeft bestaan over de verkoop van aandelen en derhalve onrechtmatig is gehandeld, ter zake waarvan de zo-even genoemde bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt treft.
Afrekening na opzegging van het vof-contract
In OR 2018-0012 vorderen appellanten veroordeling van hun medevennoten in een vof tot afrekening na opzegging van het vof-contract. In dit tussenarrest oordeelt het hof dat sprake is van een leemte in het vof-contract ter zake van de wijze van afrekening bij ontvlechting en de voortzetting van de exploitatie van het bedrijf na opzegging. Het hof vult deze leemte in aan de hand van de maatstaf uit Flexabram/Iprem (HR 9 december 2016, ECLI:NL:HR:2016:2821) en stelt partijen in staat om samen één definitieve eindafrekening op te stellen.
Besluit van een vereniging onaangetast
In OR 2018-0015 besluit een Islamitische vereniging tot schorsing van een lid na verstoring van een bijeenkomst. Het lid stelt zich op het standpunt dat het besluit vernietigbaar is omdat de hem verweten gebeurtenissen niet hebben plaatsgevonden. Evenals de rechtbank oordeelt het hof dat het lid onvoldoende concrete en onderbouwde feiten en omstandigheden heeft aangevoerd om van dat laatste uit te gaan.
Ondernemingskamer
Enquêteverzoek aangehouden inzake Intergamma
In OR 2018-0017 verzoekt Bricorama, een aandeelhouder van Intergamma (inkoop- en marketingorganisatie van Gamma/Karwei-franchisenemers), een enquête en het treffen van onmiddellijke voorzieningen naar aanleiding van het project Guinness, een voorgenomen intragroepovername van aandelen en activiteiten en de wijziging van de governance. De OK oordeelt dat de besluitvorming over het project deels gebrekkig is geweest, maar dat er geen inhoudelijke bezwaren bestaan tegen project Guinness waardoor dit project opnieuw mag worden voorgelegd ter goedkeuring aan de aandeelhouders. De OK houdt iedere beslissing aan totdat een nieuwe bava is gehouden. Opvallend zijn de overwegingen van de OK inzake tegenstrijdig belang.
Enquêteverzoek toegewezen vanwege tegenstrijdig belang bestuurder
In OR 2018-0006 oordeelt de OK dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan een juist beleid, onder meer omdat de bestuurder een al vastgestelde jaarrekening heeft gewijzigd en bestuursbesluiten heeft genomen waarbij hij een tegenstrijdig belang had.
Enquêteverzoek toegewezen vanwege impasse in het bestuur
In OR 2018-0007 oordeelt de OK dat de ernstig verstoorde verhouding tussen een huisarts en een praktijkmanager enig collegiaal bestuursoverleg in de weg staat en een negatieve weerslag heeft op de gang van zaken in en rondom de huisartsenpraktijk. De OK beveelt een onderzoek en benoemt een tijdelijk bestuurder met beslissende stem en zelfstandige vertegenwoordigingsbevoegdheid.
Enquêteverzoek afgewezen, onvoldoende gesteld
In OR 2018-0013 verzoeken de minderheidsaandeelhouders van CL International B.V. tot het houden van een enquête en het treffen van onmiddellijke voorzieningen in het kader van het aantrekken van financiering door de vennootschap. De OK wijst de verzoeken af, onder meer omdat daartoe onvoldoende is gesteld.
Rechtbank
Bestuurdersaansprakelijkheid op grond van de Beklamel-norm
In OR 2018-0011 vordert een crediteur van een failliete vennootschap van haar voormalige bestuurders schade wegens schending van de Beklamel-norm. De kantonrechter wijst de vordering toe, omdat de bestuurders hebben toegelaten dat de vennootschap haar verplichtingen niet nakwam terwijl zij de schade die daardoor werd veroorzaakt in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs hadden kunnen en moeten voorkomen, bijvoorbeeld door de bestellingen te annuleren.
Geen aansprakelijkheid bestuurder voor de advocaatkosten van de vennootschap
In OR 2018-0008 vordert een vennootschap in liquidatie van haar voormalig bestuurder en minderheidsaandeelhouder betaling van advocaatkosten die zijn gemaakt in het kader van een kort geding ter voorkoming van haar liquidatie. De kantonrechter oordeelt dat er geen sprake is van vereenzelviging van het belang van de minderheidsaandeelhouder met het belang van de vennootschap, maar dat ook niet kan worden geoordeeld dat er sprake is van onrechtmatig handelen van gedaagde door de kosten ten laste te laten komen van de vennootschap.
Verzoek tot wederinschrijving onbevoegdelijk uitgeschreven bestuurders stichting
In OR 2018-0009 vordert de Stichting Klein Jeruzalem in kort geding wederinschrijving van twee oud-bestuurders, die door hun medebestuurders als gevolg van een impasse onbevoegdelijk zijn uitgeschreven. De voorzieningenrechter wijst de vordering toe, omdat het besluit om eisers te schrappen als bestuurders en in hun plaats een andere bestuurder te benoemen in strijd is met de statuten van de Stichting en daarmee – ingevolge artikel 2:21 lid 2 BW – nietig.
Verbodenverklaring van de Bandidos Motorcycle Club
In OR 2018-0016 is een verzoek ingediend ex artikel 2:20 BW tot verbodenverklaring van de Bandidos Motorcycle Club alsmede tot voor recht verklaring dat de werkzaamheid van de buitenlandse coöperatie Bandidos Motorcycle Club in strijd is met de openbare orde. De rechtbank wijst de verzoeken van het OM toe.
Financieel adviseur van een stichting aansprakelijk
In OR 2018-0018 komt de ‘Freule-affaire’ aan de orde. De gemeente Veenendaal is als borg aangesproken nadat een stichting haar lening niet kon terugbetalen door slechte investeringen en een daaraan verbonden bankgarantie waaronder getrokken is. De gemeente heeft in eerdere procedures de bestuursleden van de stichting aansprakelijk gesteld en stelt nu tevens een financieel adviseur op wiens advies de slechte investeringen zijn gedaan aansprakelijk. De rechtbank oordeelt dat de adviseur aansprakelijk is door zijn onzorgvuldig handelen en nauwe betrokkenheid bij de totstandkoming van de investeringen en de bankgarantie.
Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates
Hof
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. Bricorama, een aandeelhouder van Intergamma (inkoop- en marketingorganisatie van Gamma/Karwei-franchisenemers), verzoekt een enquête en het treffen van onmiddellijke voorzieningen naar aanleiding van het project Guinness, een voorgenomen intragroepovername van aandelen en activiteiten en de wijziging van de governance. De OK oordeelt dat de besluitvorming over het project deels gebrekkig is geweest en houdt iedere beslissing aan totdat een nieuwe bava is gehouden. 22-12-2017
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Een Islamitische vereniging besluit tot schorsing van een lid na verstoring van een bijeenkomst. Het lid stelt zich op het standpunt dat het besluit vernietigbaar is omdat de hem verweten gebeurtenissen niet hebben plaatsgevonden. Evenals de rechtbank oordeelt het hof dat het lid onvoldoende concrete en onderbouwde feiten en omstandigheden heeft aangevoerd om van dat laatste uit te gaan. 19-12-2017
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Vordering van appellanten tot veroordeling van hun medevennoten in een vof tot afrekening na opzegging vof-contract. In dit tussenarrest oordeelt het hof dat sprake is van een leemte in het vof-contract ter zake van de wijze van afrekening bij ontvlechting en de voortzetting van de exploitatie van het bedrijf na opzegging. Het hof vult deze leemte in aan de hand van de maatstaf uit Flexabram/Iprem (HR 9 december 2016, ECLI:NL:HR:2016:2821) en stelt partijen in staat om samen één definitieve eindafrekening op te stellen. 19-12-2017
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Verzoek tot faillietverklaring van een vof is in eerste aanleg afgewezen. Het hof oordeelt dat de (opeisbare) vordering van de aanvrager van het faillissement summierlijk aannemelijk is gemaakt, de pluraliteit van schuldeiseres (summierlijk) vaststaat, en de vof zich in de toestand bevindt van te hebben opgehouden te betalen, zodat het faillissement van de vof alsnog kan worden uitgesproken. 14-12-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquêteverzoek van 50%-medeaandeelhouder. De OK oordeelt dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan een juist beleid, onder meer omdat de bestuurder een al vastgestelde jaarrekening heeft gewijzigd en bestuursbesluiten heeft genomen waarbij hij een tegenstrijdig belang had. 26-10-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. De OK oordeelt dat de ernstig verstoorde verhouding tussen een huisarts en een praktijkmanager enig collegiaal bestuursoverleg in de weg staat en een negatieve weerslag heeft op de gang van zaken in en rondom de huisartsenpraktijk. De OK beveelt een onderzoek en benoemt een tijdelijk bestuurder met beslissende stem en zelfstandige vertegenwoordigingsbevoegdheid. 25-10-2017
- Gerechtshof Amsterdam Vordering tot schadevergoeding wegens oneigenlijke toe-eigening van aandelen tegen de bestuurder van de vennootschap waaraan de aandelen zijn overgedragen. In dit tussenarrest oordeelt het hof, anders dan de rechtbank, dat tussen partijen geen wilsovereenstemming heeft bestaan over de verkoop van aandelen en derhalve onrechtmatig is gehandeld, ter zake waarvan de zo-even genoemde bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt treft. 18-07-2017
- Gerechtshof Amsterdam OK, enquête. Verzoek van de minderheidsaandeelhouders van CL International B.V. tot het houden van een enquête en het treffen van onmiddellijke voorzieningen in het kader van het aantrekken van financiering door de vennootschap. De OK wijst de verzoeken af, onder meer omdat daartoe onvoldoende is gesteld. 24-05-2017
Rechtbank
- Rechtbank Den Haag Vonnis in de ‘Freule-affaire’. De gemeente Veenendaal is als borg aangesproken nadat een stichting haar lening niet kon terugbetalen door slechte investeringen en een daaraan verbonden bankgarantie waaronder getrokken is. De gemeente heeft in eerdere procedures de bestuursleden van de stichting aansprakelijk gesteld en stelt nu tevens een financieel adviseur op wiens advies de slechte investeringen zijn gedaan aansprakelijk. De rechtbank oordeelt dat de adviseur aansprakelijk is door zijn onzorgvuldig handelen en nauwe betrokkenheid bij de totstandkoming van de investeringen en de bankgarantie. 27-12-2017
- Rechtbank Midden-Nederland Verzoeken ex artikel 2:20 BW tot verbodenverklaring van de Bandidos Motorcycle Club alsmede tot voor recht verklaring dat de werkzaamheid van de buitenlandse coöperatie Bandidos Motorcycle Club in strijd is met de openbare orde. De rechtbank wijst de verzoeken van het OM toe. 20-12-2017
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Vordering van een vennootschap in liquidatie tegen haar voormalig bestuurder en minderheidsaandeelhouder tot betaling van advocaatkosten die zijn gemaakt in het kader van een kort geding ter voorkoming van haar liquidatie. De kantonrechter oordeelt dat er geen sprake is van vereenzelviging van het belang van de minderheidsaandeelhouder met het belang van de vennootschap, en dat niet kan worden geoordeeld dat sprake is van onrechtmatig handelen van gedaagde door de kosten ten laste te laten komen van de vennootschap. 29-11-2017
- Rechtbank Midden-Nederland Vordering van een crediteur van een failliete vennootschap tegen haar voormalige bestuurders wegens schending van de Beklamel-norm. De kantonrechter wijst de vordering toe, omdat de bestuurders hebben toegelaten dat de vennootschap haar verplichtingen niet nakwam terwijl zij de schade die daardoor werd veroorzaakt in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs hadden kunnen en moeten voorkomen. 22-11-2017