Naar boven ↑

Update

Nummer 16, 2021
Uitspraken van 14-09-2021 tot 04-10-2021
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die de afgelopen twee weken op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Ik licht de volgende uitspraken hier voor u uit:

Ex-bestuurder/GVB HOLDING N.V.
In OR 2021-0300 heeft de raad van commissarissen van het GVB naar aanleiding van beschuldigingen in de krant jegens het GVB een onderzoek laten uitvoeren naar de vermeende misstanden. De raad van commissarissen trekt uit het onderzoeksrapport conclusies over onder meer het bestuur van het GVB. Een ex-bestuurder stelt dat die conclusies niet (kunnen) worden gedragen door het onderzoeksrapport, maar het hof oordeelt dat het trekken van de conclusies binnen de beoordelingsvrijheid van de raad van commissarissen viel. De ex-bestuurder klaagt in cassatie dat het hof onvoldoende heeft gemotiveerd dat de raad van commissarissen de conclusie kon trekken dat structureel sprake was van onbehoorlijk bestuurlijk gedrag. A-G Van Peursem concludeert dat het hof ontoereikend heeft gemotiveerd en concludeert tot vernietiging en verwijzing. De A-G concludeert ook dat de ex-bestuurder niet behoort tot degenen die krachtens de wet en de statuten bij de organisatie van de rechtspersoon zijn betrokken (art. 2:8 BW), en dat er geen algemene rechtsplicht bestaat voor de vennootschap om een ex-bestuurder te horen voordat de raad van commissarissen conclusies trekt uit een onderzoeksrapport. De Hoge Raad volgt de conclusie van de A-G.

Bestuurdersaansprakelijkheid wegens betalingsonwil
In OR 2021-0297 oordeelt de rechtbank dat de enige bestuurder en aandeelhouder van een besloten vennootschap een persoonlijk ernstig verwijt te maken valt voor het feit dat de vennootschap die hij bestuurt al een jaar zonder (gegronde) reden weigert achterstallig loon/ziekengeld en overige vergoedingen aan een voormalige werknemer te betalen, hoewel de vennootschap daar in een eerdere procedure toe veroordeeld is. Volgens de rechtbank had het op basis van het arrest Waning/Van der Vliet op de weg van de bestuurder gelegen om aannemelijk te maken dat de door hem bestuurde vennootschap niet in staat was te betalen. Aangezien de bestuurder niet aan deze verzwaarde motiveringsplicht heeft voldaan, wordt hij door de rechtbank veroordeeld het aan de werknemer verschuldigde bedrag persoonlijk te voldoen.

Ruziënde aandeelhouders Mondarts B.V.
In OR 2021-0310 hebben twee tandartsen hun samenwerking beëindigd. Een van de afspraken behelst dat aan een deskundige opdracht zal worden gegeven om bindend vast te stellen wat de koper van de aandelen (dat is de holding van de verblijvende tandarts) definitief aan de holding van de vertrekkende tandarts dient te betalen. In het bindend advies – dat met veel vertraging tot stand komt – wordt de hoogte van de koopprijs bepaald, maar ook dat daarover wettelijke handelsrente verschuldigd is vanaf het moment van beëindiging van de samenwerking, en dat de verblijvende tandarts in persoon hoofdelijk aansprakelijk is voor betaling als zijn holding niet betaalt. De rechtbank oordeelt dat de bindend adviseur buiten zijn opdracht is getreden en een ongemotiveerde en ontoelaatbare verrassingsbeslissing heeft gegeven, op grond waarvan de verblijvende tandarts en zijn holding het bindend advies terecht partieel vernietigd hebben.

Erfgenaam oud-werknemer/Bestuurders gefailleerde werkgever
In OR 2021-0293 is een gefailleerde vennootschap veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding wegens onregelmatig ontslag en een transitievergoeding. Betaling van deze bedragen blijft uit, ook na bekrachtiging van het vonnis in hoger beroep. De rechtbank oordeelt dat sprake is van betalingsonwil aan de kant van de bestuurders en dat hen daarvan een ernstig verwijt valt te maken. Daarnaast hebben de bestuurders zodanig gebruikgemaakt van de vennootschapsstructuur binnen het concern dat ongewenste schuldeisers in hun verhaalsmogelijkheden worden beperkt. De rechtbank veroordeelt de bestuurders hoofdelijk tot betaling van de geldsommen voortvloeiende uit de eerdere procedures.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank