Naar boven ↑

Update

Nummer 17, 2021
Uitspraken van 05-10-2021 tot 18-10-2021
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die de afgelopen twee weken op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Ik licht de volgende uitspraken hier voor u uit:

Gewezen CEO/RoodMicrotec N.V.
In OR 2021-0327 wil een gewezen CEO van een beursvennootschap tijdens de wettelijke bedenktijd van een vaststellingsovereenkomst tot beëindiging van zijn dienstverband een deel van zijn optiepakket omzetten in aandelen. De beursvennootschap weigert het verzoek met een beroep op het verbod op handelen met voorkennis, aangezien de financiële regeling in de vaststellingovereenkomst nog niet is gepubliceerd. De gewezen CEO stelt schade te hebben geleden doordat hij door de weigering een gunstig verkoopmoment op de beurs heeft misgelopen. De kantonrechter wijst in eerste aanleg een deel van de vordering toe, maar de gewezen CEO is niet tevreden met het door de kantonrechter begrote schadebedrag en het feit dat zijn vordering enkel voor een deel van zijn optierechten is toegewezen. Het hof oordeelt in hoger beroep dat de kantonrechter bij de schadeberekening terecht de gemiddelde beurskoersen heeft gehanteerd.

P.E.A.M. Gerritse q.q./(Indirect) bestuurders van het failliete PEP Onderhoud Service B.V.
In OR 2021-0315 spreekt een curator de bestuurder, de indirect bestuurder en de feitelijk beleidsbepaler van een vennootschap aan op grond van artikel 2:248 BW, omdat zij de administratieplicht die is neergelegd in artikel 2:10 BW zouden hebben geschonden. De rechtbank oordeelt dat de vorderingen tegen de feitelijk beleidsbepaler moeten worden afgewezen, omdat de curator deze niet tijdig gestuit heeft en zij daardoor verjaard zijn. De vorderingen tegen de bestuurder en de indirect bestuurder zijn volgens de rechtbank echter niet verjaard; hoewel de curator in de stuitingsbrief sprak over een vordering op grond van wanprestatie, kon uit de context worden opgemaakt dat het in feite ging over vorderingen op grond van bestuurdersaansprakelijkheid. De rechtbank wijst de vorderingen van de curator ex artikel 2:248 jo. 2:10 BW af. Hierbij wordt in het midden gelaten of de debiteurenadministratie van de vennootschap zo gebrekkig was dat daarmee de administratieplicht van artikel 2:10 BW is geschonden, omdat er hoe dan ook geen sprake is van causaal verband tussen de mogelijke schending van de administratieplicht en het faillissement van de vennootschap. Aan het faillissement van de vennootschap liggen volgens de gedaagden andere factoren ten grondslag, zoals sterke concurrentie, privéproblemen van de indirect bestuurder en verminderde opdrachten als gevolg van de financiële crisis, welke factoren door de curator onvoldoende zijn weersproken.

Curator/Bestuurders = Doen B.V.
In OR 2021-0323 stelt een curator een indirect bestuurder van een failliete bv aansprakelijk voor het boedeltekort op grond van artikel 2:248 BW. De bestuurder slaagt niet in de weerlegging van het bewijsvermoeden en ook niet in de vordering tot vrijwaring ten aanzien van zijn voormalige handelspartner. Omdat de directe bestuurder een Engelse vennootschap is waardoor artikel 2:11 BW niet van toepassing is, houdt de rechtbank de indirect bestuurder aansprakelijk als feitelijk beleidsbepaler.

N.J.H. Leferink q.q./(Middellijk) bestuurders gefailleerde B.V.
In OR 2021-0326 heeft de curator van een failliete vennootschap geen administratie aangetroffen en een jaarrekening is niet gedeponeerd. De rechtbank oordeelt dat de (indirecte) bestuurders van de failliete vennootschap de administratieplicht en de deponeringsplicht hebben geschonden en hoofdelijk aansprakelijk zijn voor het boedeltekort wegens kennelijk onbehoorlijk bestuur. De rechtbank legt daarnaast aan de bestuurders een bestuursverbod van vijf jaar op.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hof

Rechtbank

Antillen