Naar boven ↑

Update

Nummer 2, 2021
Uitspraken van 27-01-2021 tot 08-02-2021
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die de afgelopen twee weken op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Ik licht de volgende uitspraken hier voor u uit:

Hoge Raad

Stelplicht bestuurder in geval van bestuurdersaansprakelijkheid ex artikel 2:138/248 lid 2 BW
In OR 2021-0056 bevestigt de Hoge Raad dat een op de voet van artikel 2:248 lid 2 BW aangesproken bestuurder, die zich verweert met een beroep op een andere belangrijke oorzaak, wanneer de curator hem verwijt dat hij heeft nagelaten het intreden daarvan te voorkomen, een voldoende concreet feitelijk verhaal moet stellen tegenover dit ‘nalaat-verwijt’.

Bestuurdersaansprakelijkheid uitzendbureau wegens betalingsonwil blijft overeind
In OR 2021-0042 verwerpt de Hoge Raad het beroep van de bestuurders van een uitzendbureau tegen het arrest van het hof Den Haag, waarin is geoordeeld dat hen een persoonlijk ernstig verwijt treft ten aanzien van de weigering tot uitbetaling van achterstallig salaris aan uitzendkrachten. Er is voldaan aan de maatstaf uit HR Ontvanger/Roelofsen. Er is sprake van betalingsonwil, wat blijkt uit het leeghalen en staken van de activiteiten van het uitzendbureau, terwijl tegelijkertijd een aanzienlijke dividenduitkering werd gedaan ten tijde dat de vordering van de wederpartij bekend was.

Partijgetuige kan niet worden gedwongen een verklaring af te leggen
In OR 2021-0043 wordt ingegaan op een verzoek gericht tot de OK tot het treffen van een onmiddellijke voorziening, inhoudende een bevel tot het afgeven van een ‘witness statement’ door een bestuurder/aandeelhouder in een in het buitenland lopende procedure. De OK heeft dat verzoek afgewezen. Op grond van artikel 173 Rv kan een partijgetuige niet onder verbeurte van een dwangsom of gijzeling worden gedwongen een verklaring af te leggen. Volgens de OK ontbreekt hiervoor een expliciete wettelijke grondslag. Verzoekers gaan in cassatie. De conclusie strekt tot verwerping van het cassatieberoep. De Hoge Raad doet het beroep af via artikel 81 RO.

Hof

Niet-naleving zorgbrede governancecode levert geen bestuurdersaansprakelijkheid op
In OR 2021-0059 wijst het hof de vorderingen van een curator jegens de bestuurder van een zorginstelling af. Het hof overweegt daarbij onder meer dat het niet naleven van de zorgbrede governancecode geen onbehoorlijk bestuur oplevert.

Dat een bate ook op een andere manier te gelde kan worden gemaakt, staat niet aan heropening na turboliquidatie in de weg
In OR 2021-0041 komt de heropening van de vereffening van een door turboliquidatie ontbonden stichting aan bod. De rechtbank wijst in eerste aanleg het verzoek van verzoekers tot heropening van de vereffening van de ontbonden stichting af, omdat verzoekers de potentiële baten naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende onderbouwd hebben. De rechtbank laat daarbij onder meer meewegen dat de verzoekers hun vordering, die zij na heropening van de vereffening op de stichting te gelde willen maken, ook op een andere manier te gelde kunnen maken. Het gerechtshof vindt de potentiële baten van de stichting en de vordering van verzoekers wel voldoende aannemelijk. Het feit dat de verzoekers hun vordering ook op een andere manier te gelde kunnen maken, doet hieraan niet af. Het hof vernietigt de beschikking van de rechtbank en wijst de vordering tot heropening van de vereffening toe.

Annotatie

Er is ook een annotatie aan OR Updates toegevoegd:

Earn-out-perikelen – over de inspanningsverplichting van de koper gedurende de earn-out-periode (door A.G. Colenbrander)
Beschouwingen bij Rb. Amsterdam 19 november 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:8689 (OR 2021-0040).
Als een overnamecontract een earn-out-structuur bevat, kan koper verplicht zijn om na afronding van de overname rekening te blijven houden met het belang van verkoper bij het verschuldigd worden van de earn-out. Deze bijdrage behandelt wanneer deze verplichting bestaat en hoe hier in de praktijk invulling aan wordt gegeven.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank