Naar boven ↑

Update

Nummer 20, 2021
Uitspraken van 16-11-2021 tot 29-11-2021
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die de afgelopen twee weken op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Ik licht de volgende uitspraken hier voor u uit:

Uitkoopprocedure Fortuna Entertainment Group N.V.
In OR 2021-0365 houdt een aandeelhouder na een openbaar bod de meerderheid van de aandelen in het kapitaal van een naamloze vennootschap. De meerderheidsaandeelhouder start een uitkoopprocedure ex artikel 2:92a BW. De OK veroordeelt de minderheidsaandeelhouders bij verstek tot overdracht van hun aandelen aan de meerderheidsaandeelhouder. De minderheidsaandeelhouders tekenen verzet aan tegen het verstekarrest. In de verzetprocedure draait het onder meer om de vragen of tijdig verzet is aangetekend, welke partijen moeten worden opgeroepen in de verzetprocedure en wie die oproeping moet doen. De OK oordeelt dat tijdig verzet is aangetekend, dat alle aandeelhouders hadden moeten worden opgeroepen en dat het aan de meerderheidsaandeelhouder is om die oproeping alsnog te doen. De meerderheidsaandeelhouder gaat tegen dit arrest in cassatie. De Hoge Raad oordeelt net als de OK dat de minderheidsaandeelhouders tijdig verzet hebben ingesteld. Tevens oordeelt de Hoge Raad, net als eerder de OK, dat een vordering op grond van artikel 2:92a BW slechts kan worden ingesteld tegen alle gezamenlijke aandeelhouders, hetgeen volgt uit artikel 2:92a lid 4 BW. In zoverre is sprake van een processueel ondeelbare rechtsverhouding. Dit geldt eveneens voor de vaststelling van de prijs van de over te nemen aandelen, aldus de Hoge Raad, nu deze vaststelling deel uitmaakt van de beslissing van de rechter op de hiervoor bedoelde, uitsluitend tegen de gezamenlijke andere aandeelhouders in te stellen vordering. De OK bepaalde dat de meerderheidsaandeelhouder de andere aandeelhouders diende op te roepen. Anders dan de OK komt de Hoge Raad tot de conclusie dat de andere aandeelhouders moeten worden opgeroepen door de minderheidsaandeelhouders die verzet hebben aangetekend, omdat de oproeping dient te worden gedaan door degene die een beslissing wil uitlokken en dat waren in deze verzetsprocedure de minderheidsaandeelhouders. De Hoge Raad vernietigt daarom het arrest van de OK en verwijst het geding terug naar de OK.

Hooites q.q./Heineken Nederland B.V.
In OR 2021-0362 vordert een curator van een horeca-exploitant dat Heineken aansprakelijk is voor het boedeltekort in het faillissement omdat zij zich als leverancier en verhuurder van de bedrijfspanden intensief heeft bemoeid met de verkoop van de onderneming en daarom moet worden aangemerkt als feitelijk beleidsbepaler in de zin van artikel 2:248 lid 7 BW. Het hof oordeelt dat het geven van aanwijzingen door een kredietverstrekker en contractspartner in het algemeen niet is aan te merken als beleidsbepaling ‘als ware men bestuurder’. Indien het bestuur zich iets aan die aanwijzingen gelegen laat liggen, handelt het bestuur en niet de kredietverstrekker/contractspartner. Na uitvoerige afweging van de stellingen van de curator, wijst het hof diens vordering af.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank