Naar boven ↑

Update

Nummer 7, 2021
Uitspraken van 07-04-2021 tot 19-04-2021
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die de afgelopen twee weken op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Ik licht de volgende uitspraken hier voor u uit:

Privacy First/Staat der Nederlanden
In OR 2021-0135 vordert Privacy First dat de uit hoofde van de AMLD4 en AMLD5 geïmplementeerde nationaalrechtelijke bepalingen, die een verplichting tot registratie en de (gedeeltelijke) mogelijkheid tot inzage van UBO-gegevens in het UBO-register behelzen, buiten werking worden gesteld, omdat zij inbreuk maken op het (Europees gewaarborgde) grondrecht van UBO’s op bescherming van hun privacy en persoonsgegevens. Privacy First verzoekt de rechter om prejudiciële vragen aan het HvJEU te stellen over de verenigbaarheid van deze regelgeving met enkele relevante Europese grondrechten. Ook vordert Privacy First dat de geïmplementeerde nationaalrechtelijke bepalingen omtrent het UBO-register in de tussentijd buiten werking worden gesteld. De voorzieningenrechter oordeelt dat wel voldoende aanleiding bestaat tot twijfel aan de rechtsgeldigheid van het verplicht voorgeschreven (deels) openbare karakter van het UBO-register, maar gaat in dit kader niet over tot het stellen van prejudiciële vragen, omdat onlangs een vergelijkbare vraag is voorgelegd aan het HvJEU. Hierdoor ontbreekt het Privacy First aan voldoende belang. Wat betreft de registratieplicht gaat de voorzieningenrechter niet over tot het stellen van vragen vanwege onvoldoende onderbouwing door Privacy First.

Good leaver of bad leaver?
In OR 2021-0146 hebben de verkopende aandeelhouders zich in het kader van een gefaseerde aandelenoverdracht verplicht nog enige tijd aan de doelvennootschap verbonden te blijven. Als gevolg van gedragingen van de kopende aandeelhouder gaan (de sleutelpersonen van) de verkopende aandeelhouders over tot voortijdige opzegging van hun overeenkomsten met de doelvennootschap. Zowel de rechtbank als het hof oordelen dat de aangevoerde gronden voor de voortijdige opzegging onvoldoende zijn om verkopers aan te merken als good leavers.

Bestuurder MW Woningbouw niet persoonlijk aansprakelijk
In OR 2021-0142 heeft een bestuurder van een vennootschap een opdracht aangenomen toen de bank hem al had bericht dat de tegoeden van de vennootschap zouden worden bevroren. Daarmee staat (nog) niet vast dat hij wist of behoorde te weten dat de vennootschap niet aan haar verplichtingen zou voldoen. Er wordt (net) geen bestuurdersaansprakelijkheid aangenomen.

OMC International Beheer en OMC Aromatherapy Systems
In OR 2021-0132 is er een patstelling op bestuurs- en aandeelhoudersniveau. Gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid en een juiste gang van zaken. De OK beveelt een onderzoek, maar houdt de benoeming van een onderzoeker aan om te bezien of door de aanstelling van een bestuurder een oplossing van het geschil kan worden bereikt.

Annotaties

Er is ook een annotatie aan OR Updates toegevoegd:

De economische realiteit in de SNS Reaal-beschikkingen (door F. Eikelboom en M. Krekels)
Noot bij HR 3 april 2020, ECLI:NL:HR:2020:478 en ECLI:NL:HR:2020:479 (Concernenquête SNS Reaal en dochtervennootschap SNS Bank) (OR 2020-0138 en OR 2020-0139).
In een tweetal beschikkingen van 3 april 2020 liet de Hoge Raad zich voor de tweede maal uit over de maatstaf voor het toewijzen van een concernenquête. Zoals uit deze bijdrage blijkt, gebruikte de Hoge Raad deze gelegenheid om de maatstaf uit de Landis-beschikking te herformuleren en versimpelen. Deze beschikkingen worden nader geduid.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank