Naar boven ↑

Update

Nummer 11, 2022
Uitspraken van 17-05-2022 tot 30-05-2022
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die de afgelopen twee weken op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Ik licht de volgende uitspraken hier voor u uit:

Minderheidsaandeelhouder/Intercont Industrial Holding N.V.
In OR 2022-0114 vordert een minderheidsaandeelhouder in kort geding afgifte – door de vennootschap waarin hij een belang houdt  – van bepaalde stukken op grond van artikel 2:107 BW. De minderheidsaandeelhouder vraagt om specifieke documenten over verschillende transacties, waaronder alle correspondentie met een wederpartij van de vennootschap over een aangegane transactie, waarderingsrapporten, een DD-rapport, adviezen van juridische en financiële experts, uitkomsten van het onderzoek naar alternatieve mogelijkheden en achtergronden van en reden om akkoord te gaan met de transactie. Het hof wijst, in navolging van de rechtbank, het verzoek af omdat de minderheidsaandeelhouder onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom hij recht heeft op meer informatie dan hij al van de vennootschap gekregen heeft.
In een wenk onder de samenvatting gaat Stijn Haanschoten onder andere in op de toepassing van artikel 2:107 BW en hoe relevante OK-jurisprudentie nader licht werpt op de casus. Hij staat stil bij belangrijke omstandigheden als de gesloten verhoudingen, (schijn van) een tegenstrijdig belang van het bestuur en de minderheidsaandeelhouder die tegenover een meerderheidsaandeelhouder staat. Een en ander wekt de indruk dat de minderheidsaandeelhouder in casu meer resultaat had kunnen boeken.

Toewijzing afgeleide schade na faillissement modeconcern
In OR 2022-0116 wordt een vordering tot vergoeding van afgeleide schade toegewezen. Na het overlijden van de grootaandeelhouder van een voormalig familieconcern in de modebranche, erft diens echtgenote de aandelen in de holding van het concern. De zus van de overleden aandeelhouder, de schoonzus van de nieuwe aandeelhouder, is het hiermee niet eens. Zij zegt haar dienstverband bij het concern op, werft belangrijke personeelsleden van het modeconcern en start een eigen concurrerend bedrijf. De echtgenote, als huidige aandeelhouder van de holding, vordert afgeleide schade op grond van onrechtmatige daad. De rechtbank oordeelt dat de acties van de schoonzus niet alleen voorzienbaar zeer schadelijk waren voor het modeconcern, maar ook zeer schadelijk voor de huidig aandeelhouder in persoon en wijst daarom de vordering tot vergoeding van afgeleide schade toe.

Uitstoting in kort geding
In OR 2022-0107 wordt een aandeelhouder uitgestoten. De aandeelhouder/bestuurder wordt ziek en laat zich tijdelijk uitschrijven als bestuurder. Wanneer zij 25% arbeidsgeschikt is, wil zij terugkeren als bestuurder, maar zowel de aangebleven bestuurder/aandeelhouder als de RvT willen dit niet. Haar stijl van leidinggeven zorgde voor onrust binnen de onderneming. In stevige e-mails binnen de organisatie zegt zij onder andere het vertrouwen in de RvT en de accountant op en stelt zij hen persoonlijk aansprakelijk. De aangebleven bestuurder/aandeelhouder vordert daarop in kort geding de gedwongen overdracht van de aandelen (uitstoting). De voorzieningenrechter wijst deze vordering toe, nu de aandeelhouder met haar gedrag de onderneming schaadt. De uitkomst van een reeds gestarte enquêteprocedure wordt niet afgewacht.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Karel Boonzaaijer
Hoofdredacteur OR Updates

Hof

Rechtbank