Naar boven ↑

Update

Nummer 15, 2022
Uitspraken van 12-07-2022 tot 25-07-2022
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die de afgelopen twee weken op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Ik licht de volgende uitspraken hier voor u uit:

De Flevo Berry Holding- en Omines Services-beschikkingen
OR 2022-0149 betreft de tweede-fasebeschikking in de enquêteprocedure inzake Flevo Berry Holding. De OK geeft in de beschikking een uitgebreide uiteenzetting van de regels die gelden bij belangenverstrengeling en tegenstrijdig belang. De zaak gaat over onenigheid tussen bestuurders, volgend op het onderbrengen van de verschillende activiteiten van een aardbeien telende vennootschap in separate vennootschappen. Dit heeft tot gevolg dat een van de twee bestuurders van de vennootschap die de veredelende activiteiten uitvoert (Flevo Berry) nu zowel bestuurder is van een veredelaar als van een vermeerderaar, terwijl de belangen van beide vennootschappen geregeld niet parallel lopen. De OK oordeelt dat sprake is van een tegenstrijdig belang van een van de bestuurders en oordeelt dat sprake is van wanbeleid.
OR 2022-0150 betreft de tweede-fasebeschikking in de enquêteprocedure inzake Omines Services. De OK herhaalt in deze beschikking de uitgebreide uiteenzetting van de regels die gelden bij belangenverstrengeling en tegenstrijdig belang, zoals weergegeven in de Flevo Berry Holding-beschikking, met correctie van een in die beschikking geslopen vergissing. De minderheidsaandeelhouder verzoekt om een enquête en legt hieraan ten grondslag dat de bestuurder, tevens de meerderheidsaandeelhouder, een tegenstrijdig belang heeft en geen rekening houdt met de gerechtvaardigde belangen van de bv. De bestuurder is namelijk ook enig aandeelhouder en bestuurder van een andere vennootschap waarmee de bv regelmatig contracteert. Uit het onderzoeksverslag is wat de OK betreft gebleken dat de bestuurder/meerderheidsaandeelhouder de op haar rustende verplichtingen in het kader van tegenstrijdig belang heeft geschonden. Dit leidt tot het oordeel wanbeleid.

In een annotatie bij deze beschikkingen gaat Stijn Haanschoten in op het college dat de OK geeft over belangenverstrengeling en tegenstrijdig belang en de wijze waarop de OK in deze beschikkingen de van oudsher door haar gehanteerde zorgvuldigheidsregels bij tegenstrijdig-belangzaken in harmonie brengt met de wettelijke onthoudingsregel.

Inbreng landbouwgrond in commanditaire vennootschap
In OR 2022-0158 heeft een van de partijen bij een cv, de stille vennoot, bij de oprichting daarvan landbouwgronden ingebracht. Bij het eindigen van de vennootschap vordert een van de beherend vennoten bij de eindafrekening betaling van een deel van de waardevermeerdering van de landbouwgronden. De overige twee vennoten stellen dat met de inbreng van de landbouwgronden niet is beoogd de waardemutatie daarvan te verdelen bij het eindigen van de vennootschap. In eerste aanleg wordt de eisende vennoot in het gelijk gesteld en wordt zijn vordering grotendeels toegewezen. In hoger beroep vernietigt het hof de uitspraak van de rechtbank. Het hof overweegt dat de rechtbank de Haviltex-maatstaf niet of verkeerd heeft toegepast en oordeelt dat de gesloten vennootschapsovereenkomst die ten grondslag ligt aan de cv, geen aanknopingspunten biedt om aan te nemen dat het de bedoeling van partijen was om de waardestijging te verdelen. De Hoge Raad oordeelt dat het hof bij de uitleg van de vennootschapsovereenkomst onvoldoende rekening heeft gehouden met de wijze waarop partijen uitvoering hebben gegeven aan de overeenkomst. De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof en verwijst de zaak terug.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Karel Boonzaaijer
Hoofdredacteur OR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank