Naar boven ↑

Update

Nummer 10, 2023
Uitspraken van 10-05-2023 tot 22-05-2023
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die de afgelopen periode op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit:

Hoge Raad 21 april 2023, OR 2023-0097, De Bok q.q./R. c.s.
Het Hof Den Haag heeft de bestuurders van een aantal failliete vennootschappen aansprakelijk gehouden op grond van artikel 2:248 BW, maar de aansprakelijkheid beperkt tot 10% van het boedeltekort. De reden daarvoor is onder meer dat de bestuurders niet zijn verrijkt ten koste van de vennootschappen. De curator stelt cassatieberoep in tegen deze beslissing. De Hoge Raad bevestigt zijn uitspraak dat artikel 2:248 lid 4 BW een limitatieve opsomming van gronden voor matiging bevat. Deze gronden hoeven echter niet restrictief te worden uitgelegd. De matigingsbevoegdheid is niet beperkt tot gevallen waarin het boedeltekort groter is dan de schade die door het onbehoorlijke bestuur is veroorzaakt. Wel moet de rechter goed motiveren welke omstandigheden tot de matiging leiden. In dit geval is de motivering van het hof ontoereikend. Naar het oordeel van het hof hebben de bestuurders ernstig verwijtbaar gehandeld, onder meer door een herschikking binnen de groep door te voeren waardoor tegoeden of voordelen terechtkwamen bij andere aan de bestuurders gelieerde vennootschappen en niet bij de (jegens de schuldeisers) onderling verbonden vennootschappen van de groep. Met het oog op deze overwegingen acht de Hoge Raad het oordeel dat concrete aanwijzingen voor persoonlijke verrijking ontbraken onbegrijpelijk. De Hoge Raad casseert en verwijst het geding naar het Hof Amsterdam.

Gerechtshof Den Haag 11 april 2023, OR 2023-0102, Aansprakelijkheid bestuurder en toezichthouders Stichting World Expo Milaan
Een opdrachtnemer stelt de bestuurder en toezichthouders van een stichting aansprakelijk voor het onbetaald laten van facturen onder een tussen de stichting en de opdrachtnemer gesloten overeenkomst. De rechtbank wees de vorderingen af. In hoger beroep oordeelt het hof dat niet is bewezen dat de bestuurder bij het tot stand komen van de overeenkomst heeft gezegd dat er financiële dekking was. Naar het oordeel van het hof is het verwijtbaar dat de bestuurder niet kritischer naar de verrichtingen van de fondsenwervers heeft gekeken, maar is die onzorgvuldigheid niet zodanig dat sprake is van een persoonlijk ernstig verwijt. Ten aanzien van de aansprakelijkheid van de toezichthouders oordeelt het hof dat de raad van toezicht gedurende geruime tijd ervan is uitgegaan dat de gepresenteerde begroting een betrouwbaar beeld verschafte en geen eigen onderzoek hiernaar behoefde te worden verricht, maar dat de raad van toezicht adequaat heeft gehandeld nadat het vermoeden was gerezen dat de opgestelde begrotingen een onjuist beeld gaven. Verder miskennen de grieven dat per afzonderlijk lid van de raad van toezicht moet worden beoordeeld of dit lid een persoonlijk ernstig verwijt treft. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank in eerste aanleg.

Rechtbank Overijssel 30 maart 2023, OR 2023-0104, Vordering tot toelating als lid van een vereniging
Een aspirant-lid dat voldoet aan de kwalitatieve eisen van lidmaatschap zoals neergelegd in de statuten van een vereniging, heeft zich aangemeld als lid. Zijn verzoek wordt door het bestuur vanwege een ledenstop niet gehonoreerd. Het aspirant-lid vordert vervolgens in kort geding de vereniging op straffe van een dwangsom te veroordelen om hem als lid in te schrijven. De voorzieningenrechter wijst de vordering af. Een vereniging kan op grond van het grondwettelijke recht van vrijheid van vereniging niet worden verplicht om personen als lid toe te laten. Onder bepaalde omstandigheden kan de weigering van het lidmaatschap onrechtmatig zijn, bijvoorbeeld in gevallen waarin het aspirant-lid een groot belang heeft bij het verkrijgen van het lidmaatschap en een redelijke grond voor weigering ontbreekt. Daarvan is in casu echter geen sprake en ook is het handelen niet in strijd met de eisen van redelijkheid en billijkheid.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Karel Boonzaaijer, Corinne Kuipers, Evert Leemreis en Emmanuel Lokin
Hoofdredactie OR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank