Naar boven ↑

Update

Nummer 24, 2023
Uitspraken van 21-11-2023 tot 05-12-2023
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die sinds de vorige nieuwsbrief op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit:

Rechtbank Midden-Nederland 4 oktober 2023, OR 2023-0229, Aandeelhoudersgeschil geldigheid besluiten
Deze procedure betreft een vervolg op de bekende Apotheek Eemnes-arresten. Twee aandeelhouders die beiden 50% van de aandelen in een vennootschap houden, hebben een geschil over mogelijk verzuim van de aanbiedingsregeling door een van de aandeelhouders. Gedurende dat geschil vindt een algemene vergadering plaats waarin een van de aandeelhouders niet wordt opgeroepen. In deze vergadering wordt besloten over te gaan tot een aandelenemissie en statutenwijziging. Nadat de andere aandeelhouder jaren later kennisneemt van deze besluiten vordert hij een verklaring voor recht dat de besluiten nietig zijn dan wel dat de besluiten worden vernietigd. De rechtbank oordeelt dat de besluiten niet nietig zijn. Wel oordeelt de rechtbank dat de besluiten in strijd zijn met de redelijkheid en billijkheid van artikel 2:8 BW. De aandeelhouders hadden namelijk afgesproken om als gelijkwaardige aandeelhouders samen te werken. De aandeelhouder had volgens de rechtbank geïnformeerd moeten worden over de aanstaande besluiten waaronder de aandelenemissie. De rechtbank zal de besluiten op grond van artikel 2:15 lid 1 sub b jo. 2:8 BW vernietigen en de gevolgen van de besluiten moeten ongedaan worden gemaakt.

Rechtbank Noord-Holland 20 september 2023, OR 2023-0230, Kort geding weigering noodzakelijke goedkeuring door medeparticipanten voor overdracht participaties. Met wenk.
Eiser en gedaagden participeren in een rederij. Partijen bezitten participaties in meerdere vof’s en aandelen in meerdere bv’s. In de vof-overeenkomst staat onder meer dat toetreding of vervanging van vennoten zonder goedkeuring van alle vennoten niet mogelijk is. Eiser verplicht zich in een vaststellingsovereenkomst tot overdracht van zijn participaties. Gedaagden weigeren hiervoor goedkeuring te geven. Eiser vordert in kort geding voor de rechtbank Noord-Holland veroordeling van gedaagden tot het verlenen van onvoorwaardelijke goedkeuring voor de overdracht. De voorzieningenrechter oordeelt op basis van een belangenafweging dat gedaagden misbruik van recht maken door goedkeuring voor de overdracht te weigeren. In een wenk onder de samenvatting plaatst Anne-Mieke Dumoulin-Siemens de uitspraak in de context van de jurisprudentie op het gebied van misbruik van meerderheidsmacht.

Rechtbank Den Haag 7 november 2023, OR 2023-0237, De faillietverklaring van een ontbonden en verdwenen bv. Met wenk
Een schuldeiser vraagt het faillissement aan van een ontbonden bv. De vereffenaar heeft nagelaten aangifte van het faillissement te doen, terwijl dat wel verplicht was omdat de schulden de baten overtroffen. De vereffening is beëindigd en de bv is uitgeschreven uit het handelsregister. De rechtbank oordeelt dat de schuldeiser aannemelijk moet maken dat de ontbonden vennootschap nog baten heeft. Omdat professionele partijen, namelijk een advocaat en een accountant, de vereffening op zich hebben genomen, ligt de lat voor het aannemelijk maken van baten hoger dan bij turboliquidatie. De schuldeiser heeft deze hogere lat niet geraakt, zodat het faillissementsverzoek wordt afgewezen. Samantha Renssen analyseert in haar wenk de uitspraak van de rechtbank en meent dat het niet logisch is dat een extra voorwaarde in het leven wordt geroepen voor de faillissementsaanvraag, terwijl de vereffenaar in strijd met de wet heeft nagelaten eigen aangifte van het faillissement te doen.

Rechtbank Den Haag 5 oktober 2023, OR 2023-0226, Kort geding schorsing lid 50Plus
Het bestuur van 50Plus ontzet een lid van de partij uit het lidmaatschap van de vereniging, kort voordat de algemene vergadering van de partij bijeen zou komen om te stemmen over het ontslag van het bestuur en de vaststelling van de kieslijst voor de komende verkiezingen. Hierop stelt het lid beroep in bij de interne commissie van beroep, welke commissie in een voorlopige voorziening het ontzettingsbesluit schorst. Ondanks dat het bestuur stelt dat de commissie deze bevoegdheid op grond van de statuten niet heeft, oordeelt de voorzieningenrechter dat deze voorlopige beslissing gezien de omstandigheden in stand kan blijven, totdat de algemene vergadering zich over de gewraakte besluiten heeft kunnen uitspreken.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Karel Boonzaaijer, Corinne Kuipers, Evert Leemreis en Emmanuel Lokin
Hoofdredactie OR Updates

Hof

Rechtbank