Naar boven ↑

Update

Nummer 5, 2023
Uitspraken van 28-02-2023 tot 13-03-2023
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die de afgelopen periode op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit:

Enquête SNS Reaal N.V. en SNS Bank N.V./VEB c.s.
In OR 2023-0040 heeft de OK eerder een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij SNS Reaal N.V. en SNS Bank N.V. bevolen nadat de VEB hierom had verzocht. Op basis van het onderzoeksverslag komt de OK tot het oordeel dat geen sprake is van wanbeleid. De OK stelt vast dat uit het onderzoeksverslag blijkt dat in de onderzoeksperiode door het bestuur op onderdelen fouten zijn gemaakt. De OK overweegt dat dit niet verbazingwekkend is gezien de duur van de onderzoeksperiode en de roerige tijden waarin het bestuur en de raad van commissarissen hebben geprobeerd de onderneming overeind te houden en van de ondergang te redden. De OK concludeert dat het feit dat zij daarin niet zijn geslaagd, niet resulteert in een verwijt jegens het bestuur.

Schloss Lieser GmbH & Co. oHG/Aannemer
In OR 2023-0045 is een bv veroordeeld tot betaling van bijna een half miljoen euro aan een Duits hotel maar biedt geen verhaal, staakt haar activiteiten en brengt deze onder in een vof. Het hotel vordert dat de (middellijk) bestuurders worden veroordeeld tot betaling van het bedrag waarvoor de bv is veroordeeld. Zij legt daaraan enerzijds ten grondslag dat sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid, anderzijds dat de vof misbruik maakt van identiteitsverschil, althans dat sprake is van vereenzelviging, zodat de vof en haar vennoten schadeplichtig zijn. Het beroep op vereenzelviging slaagt niet, omdat gewezen wordt op vereenzelviging van ondernemingen in plaats van rechtssubjecten. Voorshands is wel sprake van persoonlijk ernstig verwijt wegens het overhevelen van de activiteiten en daarmee verhaalsfrustratie, maar bestuurders mogen tegenbewijs leveren.

Bestuurder/Stichting Studiefinanciering Curaçao
In OR 2023-0047 gaat een bestuurder namens een stichting een overeenkomst aan waarvoor op grond van de statuten voorafgaande goedkeuring van de raad van commissarissen nodig is. De stichting stelt dat deze goedkeuring niet is gegeven, dat de bestuurder daarom ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en aansprakelijk is voor geleden schade. In eerste en tweede aanleg wordt de bestuurder veroordeeld uit hoofde van bestuurdersaansprakelijkheid. De bestuurder heeft in het geding echter twee verklaringen getoond die wijzen op instemming van de raad van commissarissen. De Hoge Raad oordeelt dat het onbegrijpelijk is dat het hof deze stellingen van de bestuurder niet in zijn oordeel heeft betrokken, nu deze kunnen afdoen aan het ernstig verwijt dat de bestuurder treft. De Hoge Raad vernietigt het arrest en wijst het geding terug.

Onze zoekfunctie

Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Karel Boonzaaijer, Corinne Kuipers, Evert Leemreis en Emmanuel Lokin
Hoofdredactie OR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank