Naar boven ↑

Update

Nummer 11, 2024
Uitspraken van 14-05-2024 tot 27-05-2024
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die sinds de vorige nieuwsbrief op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit:

Gerechtshof Amsterdam (OK) 16 februari 2024, OR 2024-0114, Enquête i3 - OK gelast voorziening tot opheffen beslagen en staken executiemaatregelen
Nadat de OK in haar tweedefasebeschikking de meerderheidsaandeelhouder verantwoordelijk heeft gehouden voor het wanbeleid, heeft de algemeen directeur, tevens de zoon van de meerderheidsaandeelhouder, de vennootschap tot tweemaal toe in kort geding betrokken. In deze procedures heeft hij onder meer gevorderd dat hij recht heeft op nakoming van zijn managementovereenkomst, waaronder betaling van een bonus. Hij heeft deze procedures gewonnen, omdat ten aanzien van hem door de OK geen wanbeleid is vastgesteld, waarna hij beslagen onder de vennootschap heeft gelegd. De OK oordeelt dat zij in haar tweedefasebeschikking niet heeft geoordeeld dat de zoon medeverantwoordelijk is voor het wanbeleid omdat daarom niet was verzocht. Tevens legt zij uit dat zij de besluiten tot (onder meer) het betalen van een bonus niet heeft vernietigd, omdat geen sprake was van besluiten in de zin van artikel 2:15 BW. De OK overweegt dat de zoon heeft meegewerkt aan en geprofiteerd van het wanbeleid van de meerderheidsaandeelhouder en oordeelt dat zowel hij als de meerderheidsaandeelhouder de gelegde beslagen dient op te heffen en nadere executiemaatregelen dient te staken.

Gerechtshof Den Haag 13 februari 2024, OR 2024-0107, Aansprakelijkheid echtgenote van bestuurder wegens ongerechtvaardigde verrijking en bestuurdersaansprakelijkheid
In deze zaak wordt geoordeeld dat sprake is van ongerechtvaardigde verrijking van de echtgenote van de bestuurder van een vennootschap, ten koste van deze vennootschap. De echtgenote is in dat verband aansprakelijk. Niet relevant is dat de echtgenote niet wist of behoefde te weten dat sprake was van ongeldige onttrekkingen van gelden aan het vermogen van de vennootschap door de bestuurder. De echtgenote is bovendien aansprakelijk als bestuurder van een andere vennootschap. Een deel van de ongeldige onttrekkingen verliep via die andere vennootschap waarvan de bestuurder en zijn echtgenote gezamenlijk bestuurder waren. Het handelen van deze tweede vennootschap is onrechtmatig jegens eerstgenoemde vennootschap en beide bestuurders zijn daarvoor eveneens aansprakelijk. Van belang is dat van een bestuurder van een vennootschap een zekere mate van betrokkenheid ten aanzien van de vermogenstoestand van de vennootschap mag worden verwacht, bij gebreke waarvan betreffende bestuurder daarvan een persoonlijk ernstig verwijt treft. Dat de echtgenote op de vermogenstoestand van hun gezamenlijke vennootschap geen zicht had in verband met de onderlinge taakverdeling, is daarom niet relevant voor haar aansprakelijkheid als bestuurder.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 16 april 2024, OR 2024-0108, Aarnink q.q. (curator van Emotech B.V.)/Rovis Holding B.V. c.s. Met wenk.
Een curator stelt de bestuurders van een vennootschap aansprakelijk op grond van artikel 2:248, 2:9 en 6:162 BW. Het beroep van de curator op het bewijsvermoeden uit artikel 2:248 lid 2 BW slaagt niet, omdat de jaarrekening weliswaar buiten de termijn van acht dagen na vaststelling, maar binnen de termijn van twaalf maanden na het einde van het boekjaar is gepubliceerd. De aan het bestuur verweten feiten hebben wel het faillissement veroorzaakt, maar halen de drempel van ‘kennelijk onbehoorlijk’ en ‘persoonlijk ernstig verwijt’ niet. In haar wenk gaat Inge Lakwijk onder meer in op de termijn waarbinnen de jaarrekening moet zijn gepubliceerd op grond van artikel 2:394 BW in relatie tot de toepassing van artikel 2:248 lid 2 BW.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Karel Boonzaaijer, Evert Leemreis en Emmanuel Lokin
Hoofdredactie OR Updates

Hof

Rechtbank