Naar boven ↑

Update

Nummer 18, 2024
Uitspraken van 10-09-2024 tot 23-09-2024
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die sinds de vorige nieuwsbrief op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit:

Gerechtshof Amsterdam (OK) 29 augustus 2024, OR 2024-0179, Enquête familie Blokker
Deze enquêteprocedure, voorzien van een samenvatting door Vera van Erpers Roijaards, ziet op het beleid en de gang van zaken binnen het investeringsbedrijf van de familie Blokker – de Nardinc-groep. De verhoudingen tussen moeder Els Blokker enerzijds en zoons Mark en Edwin Blokker anderzijds zijn geëscaleerd en ernstig verstoord geraakt. Zowel moeder Els als zoons Mark en Edwin verzoeken de OK in te grijpen, alleen de gronden waarop verschillen. De OK bepaalt bij wijze van onmiddellijke voorzieningen, in afwachting van een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken rond de Nardinc-groep, (i) Mark Blokker te schorsen als bestuurder bij de Nardinc-vennootschappen, (ii) een onafhankelijke OK-bestuurder te benoemen bij ieder van de Nardinc-vennootschappen en (iii) de aandelen in de Nardinc-groep ten titel van beheer over te dragen aan een OK-beheerder.

Gerechtshof Amsterdam (OK) 5 maart 2024, OR 2024-0174, Geschillenregeling en samenhangende vorderingen North Sea Tankers B.V.
In deze veelzijdige uitspraak, voorzien van een uitgebreide samenvatting door Gabriël Unval, komen meerdere leerstukken samen. Een holdingvennootschap heeft een vennootschap opgericht die is gericht op het beheer van commerciële zeetankers en verkoopt haar meerderheidsbelang daarin. Na de verkoop ontstaan geschillen tussen de holdingvennootschap en de nieuwe investeerder over nabetalingen die de investeerder aan de holdingvennootschap moet betalen, of mag investeren in de vennootschap in het geval financiering noodzakelijk is. Daarnaast wordt de bestuurder in deze vennootschap geschorst en ontslagen. De holdingvennootschap stelt dat de nieuwe investeerder misbruik maakt van de omstandigheden en vordert terugbetaling van onder meer de aandeelhouderslening. De OK gaat hierin niet mee, omdat de financiële situatie van de vennootschap financiering vereist. Het ontslag van de bestuurder blijft in stand, omdat de bestuurder zich schuldig maakt aan een belangenverstrengeling en bepaalde crediteuren achterstelt.
Daarnaast gaat de OK in op de vordering tot uittreding van de holdingvennootschap. In eerste aanleg heeft de rechtbank onder meer de door de minderheidsaandeelhouder gevorderde uittreding afgewezen op basis van een onjuiste maatstaf. In hoger beroep wordt deze vordering eveneens afgewezen, omdat de holdingvennootschap niet voldoende aantoont dat haar rechten of belangen zo ernstig zijn geschaad dat haar aandeelhouderschap niet langer van haar kan worden gevergd.

De uitspraak is een vervolg op OR 2024-0173 (met wenk). In hoger beroep is door geïntimeerden een bevoegdheidsincident opgeworpen. De OK zou niet bevoegd zijn om over het hoger beroep te beslissen. Volgens geïntimeerden bestaat onder meer onvoldoende samenhang tussen de uittreedvordering en de overige vorderingen. De OK acht zich echter bevoegd kennis te nemen van de samenhangende vorderingen. Daarbij overweegt de OK dat het antwoord op de vraag of sprake is van met uittreding bedoelde gedragingen samenhangende vorderingen, steeds afhankelijk is van de omstandigheden van het geval. De OK oordeelt dat in onderhavige zaak sprake is van dergelijke samenhangende vorderingen. Stefan Nieuwendijk schreef onder zijn samenvatting van deze uitspraak tevens een wenk waarin hij nader ingaat op deze problematiek.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Met vriendelijke groet,

Karel Boonzaaijer, Evert Leemreis en Emmanuel Lokin
Hoofdredactie OR Updates

Hof

Rechtbank