Naar boven ↑

Update

Nummer 8, 2024
Uitspraken van 03-04-2024 tot 15-04-2024
Redactie: prof. mr. E.C.H.J. Lokin, mr. drs. K.H. Boonzaaijer en mr. E.H. Leemreis.

Geachte mevrouw/heer,

Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.

Rechtspraak
In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de rechtspraak die sinds de vorige nieuwsbrief op www.or-updates.nl is gepubliceerd.
Onderaan deze mail vindt u handige linkjes met weekoverzichten per instantie en kunt u de pdf met alle nieuw toegevoegde samenvattingen van ondernemingsrechtelijke uitspraken vanaf de website downloaden.

Wij lichten de volgende uitspraken hier voor u uit:

Hoge Raad 9 februari 2024, OR 2024-0077, Rookie B.V./ABC Hekwerk Participatie B.V. c.s.
In deze procedure gaat het kort gezegd om een (buitengerechtelijk) vernietigde (ver)koopovereenkomst van aandelen wegens dwaling. Centraal staat de vraag wat de gevolgen van een geslaagd beroep op dwaling ex artikel 3:53 lid 2 BW zijn. De Hoge Raad overweegt dat de enkele omstandigheid dat de aandelen zijn overgedragen, nog niet maakt dat de reeds ingetreden gevolgen van de aandelen(ver)koopovereenkomst bezwaarlijk ongedaan gemaakt kunnen worden. Verder overweegt de Hoge Raad dat een partij als gevolg van het ontzeggen van de werking aan de vernietiging onbillijk kan worden bevoordeeld en dat een zodanige bevoordeling (voldoende) kenbaar aan het oordeel van de rechtsprekende instantie ten grondslag moet worden gelegd.

Hoge Raad 15 maart 2024, OR 2024-0070, Vesteda c.s./Rabobank & curator Megahome
Deze zaak betreft de Megahome-faillissementen. De Hoge Raad oordeelt over drie kwesties. Ten eerste ligt de vraag voor of voor de toepassing van artikel 2:334t lid 2 BW een verbintenis door een partijafspraak ondeelbaar kan worden gemaakt. De Hoge Raad oordeelt van niet: contractuele uitbreiding van het begrip ondeelbare verbintenissen, als bedoeld in artikel 2:334t lid 2 BW, is niet mogelijk. Ten tweede oordeelt de Hoge Raad dat het hof blijk heeft gegeven van een onjuiste rechtsopvatting als het hof bij beoordeling van een beroep op strijd met de redelijkheid en billijkheid, ten aanzien van de verdeling van een executieopbrengst tussen twee schuldeisers, alleen omstandigheden meeweegt die zien op de verhouding tussen een van de schuldeisers en de schuldenaar. Voor de derde kwestie verwijst de Hoge Raad het geding naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch teneinde te onderzoeken of artikel 49 Fw eraan in de weg staat dat een schuldeiser, niet zijnde curator, een paulianavordering instelt tegen de failliet.

Gerechtshof Amsterdam (OK) 6 december 2023, OR 2024-0076, Enquête FM1 Invest Germany B.V. (II)
De OK weigert een OK-bestuurder te ontslaan en eerdere voorzieningen ongedaan te maken, na een dienovereenkomstig verzoek van een aandeelhouder. De hoge drempel die geldt voor ontslag van een OK-bestuurder wordt bij lange na niet gehaald. In plaats daarvan treft de OK voorzieningen die ervoor moeten zorgen dat voornoemde aandeelhouder niet langer het werk van de OK-bestuurder en een (indirect) door haar benoemde functionaris binnen de (buitenlandse) groep kan frustreren. Onder de gewraakte handelswijze valt ook de handelswijze van een aan de aandeelhouder gelieerde bestuurder van buitenlandse dochtermaatschappijen.

Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 6 februari 2024, OR 2024-0068, Geschil tussen certificaathouder en bestuurders stak
Eiseres vordert decertificering van alle certificaten door het bestuur van de stak. Partijen zijn verdeeld over de vraag of het bestuur van de stak in de gegeven omstandigheden een discretionaire bevoegdheid had om het verzoek tot decertificering af te wijzen. In navolging van de rechtbank geeft het hof hierop een bevestigend antwoord en komt tot de conclusie dat het bestuur decertificering mocht weigeren. De vorderingen van eiseres worden afgewezen.

Onze zoekfunctie
Wist u dat OR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief?
Onze website biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op onderwerp, instantie, rechter of advocaat.
Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de ondernemingsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar or-updates@budh.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar info@boomjuridisch.nl.

Met vriendelijke groet,

Karel Boonzaaijer, Evert Leemreis en Emmanuel Lokin
Hoofdredactie OR Updates

Hoge Raad

Hof

Rechtbank