Update
Geachte heer/mevrouw,
Bijgaand treft u een nieuwe OR Update aan.
Rechtspraak
Hierbij de nieuwsbrief met daarin een korte weergave van de recente ondernemingsrechtelijke uitspraken.
Ga naar onze website (www.or-updates.nl) of klik op een or-nummer om de hele samenvatting te lezen of om gebruik te maken van onze zoekmachine om te zoeken op artikelnummer, onderwerp, advocaat, rechter en nog veel meer!
In het bijzonder wijs ik u graag op de volgende uitspraken.
Hof
Afwikkeling vof
In OR 2017-0044 speelt een kort geding waarin geïntimeerde, de vennoot van een ontbonden en te vereffenen vof, veroordeling vordert van appellant, zijn gewezen medevennoot, tot medewerking aan een deskundigenonderzoek naar aanleiding van twijfels over de juistheid van de door hem gevoerde administratie. Het gerechtshof bekrachtigt de in eerste aanleg uitgesproken toewijzing.
Afwikkeling vof
In OR 2017-0041 vorderen de erven van een gewezen commanditaire vennoot uitbetaling in geld van de hoogte van zijn aandeel in de door hem opgezegde vof. Het hof oordeelt dat de afwikkeling van de vof dient te geschieden op basis van het bepaalde in de vof-akte en dat er geen gronden aanwezig zijn om de aanspraak van de erven op de naleving van de vof-akte met het oog op redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar te achten.
Ondernemingskamer
Getuigenverhoor binnen de enquête
In OR 2017-0025 verzoekt de onderzoeker tot het horen van één of meer getuigen op de voet van artikel 2:352a BW. De OK oordeelt dat het verzoek weliswaar toewijsbaar is, maar dat het bezwaarlijk is om reeds voorafgaand aan de getuigenverhoren die ten overstaan van de Rechtbank Gelderland zullen plaatshebben, een verhoor op de voet van artikel 2:352a BW te doen plaatsvinden. De OK acht het op proceseconomische gronden aangewezen dat de getuigen tevens op de voet van artikel 2:352a BW worden gehoord, eventueel eveneens in de Rechtbank Gelderland.
Corporate Governance Code niet van toepassing op besloten familievennootschap
In OR 2017-0026 wijst de OK het enquêteverzoek van een certificaathouder van een familievennootschap af bij gebrek aan gegronde redenen om aan een juist beleid en een juiste gang van zaken van de familievennootschap te twijfelen. Interessant is de overweging van de OK dat ten aanzien van een familievennootschap in een besloten verhouding, zoals in onderhavige casus, de Nederlandse Corporate Governance Code toepassing mist en er evenmin ruimte bestaat voor reflexwerking.
Enquêteverzoek toegewezen
In OR 2017-0027 wijst de OK het enquêteverzoek en de gevorderde onmiddellijke voorzieningen toe. De OK overweegt dat er sprake is van een gebrekkige financiële administratie en onverklaarbare niet-gedocumenteerde geldstromen zonder rechtsgrond of bestuursbesluit. De OK beveelt een onderzoek, schorst de bestuurders en benoemt een nieuwe bestuurder.
Enquêteverzoek ADO toegewezen
In OR 2017-0028 beveelt de OK een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van ADO Den Haag en treft onmiddellijke voorzieningen, waaronder de schorsing van de bestuurder van aandeelhouder UVS, de Chinese zakenman Hui Wang. De OK overweegt dat er sprake is van onregelmatige stemming over de benoeming van bestuurders en commissarissen. Daarnaast zou er geen overeenstemming zijn over onderwerpen die voor de continuïteit van ADO van cruciaal belang zijn.
Wel gegronde redenen, geen onderzoek
In OR 2017-0029 oordeelt de OK dat er gegronde redenen zijn om aan juist beleid en een juiste gang van zaken te twijfelen, maar dat deze in het onderhavige geval het bevelen van een onderzoek niet rechtvaardigen, gelet op een reeds lopende procedure, de eraan verbonden nadelen voor de vennootschap en de risico’s voor de continuïteit van de onderneming.
Enquêteverzoek toegewezen
In OR 2017-0030 is er sprake van een conflict tussen de beide aandeelhouders en (middellijk) bestuurders van WiSH over de nakoming van een in de aandeelhoudersovereenkomst vervatte goedkeuringsvereiste alsmede de tijdens een buitengewone en gecombineerde AVA genomen besluiten. Een langdurige impasse en het ontbreken van collegiaal bestuur hebben een verlammende werking op de bedrijfsvoering en zorgen voor onrust onder het personeel. De OK overweegt dan ook dat er sprake is van gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid, beveelt een onderzoek en treft onmiddellijke voorzieningen.
Geen wanbeleid bij Bedrijvenpark Centrum Almelo B.V.
OR 2017-0031 ziet op een tweede fase-procedure. De OK oordeelt dat uit het verslag niet gebleken is van wanbeleid. De OK overweegt daarbij dat het bedrijfseconomisch beleid en de strategische keuzen van een onderneming behoren tot het domein van het bestuur. De OK gaat slechts met terughoudendheid in op de vraag of het gevoerde ondernemingsbeleid vanuit financieel of commercieel oogpunt onjuist is geweest. De door de bestuurder gemaakte keuzes kunnen die toets doorstaan.
Onderzoekskosten niet ten laste van de bestuurder
In OR 2017-0032 wordt verzocht om de onderzoekskosten dan wel de te verschaffen zekerheid ten laste van de bestuurder van de rechtspersoon te laten komen. De OK oordeelt dat artikel 2:350 lid 3 jo. artikel 353 BW meebrengen dat bij toewijzing van het enquêteverzoek niet kan worden bepaald dat anderen dan de rechtspersoon de kosten van het onderzoek dragen noch dat anderen dan de rechtspersoon zekerheid stellen, behoudens uitzonderlijke omstandigheden, die zich in het onderhavige geval evenwel niet voordoen.
Verzoek tot ontheffing van een onderzoeker toegestaan
In OR 2017-0033 verzoekt de vennootschap ontheffing van een onderzoeker die als advocaat eerder betrokken is geweest bij een geschil waarbij ook een belanghebbende in de huidige enquêteprocedure betrokken was. De OK wijst het verzoek toe, daartoe overwegende dat nu de onderzoeker zelf ontheffing verzoekt, in het midden kan blijven of sprake is van twijfel omtrent diens onpartijdigheid en onafhankelijkheid.
Enquêteverzoek toegewezen
In OR 2017-0035 overweegt de OK dat er sprake is van ernstig verstoorde verhoudingen tussen de enig bestuurders en enig aandeelhouders van de vennootschap. De OK wijst het enquêteverzoek toe en treft tevens onmiddellijke voorzieningen.
Geen gegronde reden om te twijfelen aan juist beleid
In OR 2017-0042 is er volgens de OK onvoldoende reden voor twijfel aan juist beleid. Het opzetten van een ingewikkeld administratiesysteem vergt de nodige tijd waardoor de administratie tijdelijk niet op orde kan zijn en ook materiële onjuistheden kan bevatten.
Geen onderscheid tussen de werkzaamheden in het kader van het onderzoek en het zoeken naar een minnelijke oplossing
In OR 2017-0043 wordt verzocht om een verhoging van het onderzoeksbudget (onderzoekswerkzaamheden en tijdsbesteding minnelijk traject) en vaststelling van de vergoeding van de onderzoeker. Het is redelijkerwijs niet doenlijk om achteraf een onderscheid te maken tussen de diverse door de onderzoeker verrichte werkzaamheden, alleen al omdat het voor de hand ligt dat bevindingen in het onderzoeksverslag mede zijn gebaseerd op informatie die de onderzoeker tijdens dat overleg tussen partijen heeft verkregen, aldus de OK. Voorts overweegt de OK dat het evenmin noodzakelijk is een zodanig onderscheid te maken, nu de OK op grond van artikel 2:350 lid 3 BW de vergoeding van de onderzoeker dient te bepalen en die vergoeding niet is beperkt tot een bepaalde categorie van werkzaamheden, mits die voldoende verband houden met de taak van de onderzoeker. De OK wijst verhoging toe.
Rechtbank
Bestuurdersaansprakelijkheid vanwege risico’s verbonden aan subsidievoorschoten
In OR 2017-0039 worden de bestuurder van een gefailleerde stichting die Europese subsidies aanvroeg, alsmede de bestuurder van de besloten vennootschap die het feitelijk aanvraagproces van de subsidies verzorgde hoofdelijk aansprakelijk gesteld. De Rechtbank Den Haag overweegt dat aan de door gedaagden uitgeoefende activiteiten en het bijzondere karakter van het werkkapitaal van de stichting – namelijk: de subsidievoorschotten – een aantal risico’s kleefden, wat onder meer het goed bewaken van de liquide middelen vereiste. Dit gezien de inherente risico’s die kleefden aan de gekozen structuur (waaronder, maar niet beperkt tot het aanvragen van grote voorschotten die later moesten worden terugbetaald). De rechtbank wijst het gevorderde toe.
Geen misbruik van identiteitsverschil of vereenzelviging
In OR 2017-0040 staat een vordering centraal om inzage ex artikel 843a Rv in de documentatie op basis waarvan een kredietovereenkomst tot stand is gekomen. De rechtbank wijst de vordering af omdat eiser de verkeerde rechtspersoon heeft gedagvaard en er geen sprake is van misbruik van identiteitsverschil of van vereenzelviging.
Rest mij nog u een bijzonder goede dag toe te wensen.
Met vriendelijke groet,
Emmanuel Lokin
Hoofdredacteur OR Updates
Hoge Raad
Hof
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Ontvankelijkheid van een door de Kamer van Koophandel ontbonden besloten vennootschap (Refocus) wier liquidatie is beëindigd. Hoewel Refocus door de Kamer van Koophandel is ontbonden, valt het handelen van Recofus in eerste aanleg en hoger beroep binnen het beperkte doel waartoe Refocus na haar ontbinding is blijven voortbestaan, namelijk ten behoeve van de vereffening van haar vermogen. Refocus is daarom ontvankelijk te achten in het door haar ingestelde (principale) hoger beroep. 07-02-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Vordering van de vennootschap tegen haar gewezen bestuurder-werknemer wegens schending concurrentiebeding en onrechtmatig handelen. Het hof oordeelt dat de bestuurder concurrerende activiteiten heeft verricht onder meer door het aanbieden van dezelfde producten en schadeplichtig is jegens de vennootschap. 07-02-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Vordering van een opdrachtnemer van een gefailleerde vennootschap tegen diens gewezen (middellijk) bestuurders tot nakoming van een rechterlijke veroordeling. Het hof acht betalingsonwil of onrechtmatige selectieve betaling niet aanwezig en bekrachtigt de in eerste aanleg uitgesproken afwijzing van de vordering. 31-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam Het hof bekrachtigt de in eerste aanleg uitgesproken schorsing van de bestuurder van Stichting Loterijverlies met benoeming van een tijdelijk bestuurder. Volgens het hof dient de bestuurder van een stichting erop toe te zien dat de financiële transacties uitsluitend plaatsvinden in het kader van de behartiging van de belangen van de gedupeerden en waar dat mogelijk niet het geval is, dient hij daartegen op te treden. De financiële transacties van Loterijverlies geven aanleiding om te vermoeden dat er sprake is van een met de statuten van de stichting strijdig financieel beheer. 31-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam Enquête; ZED+. Verzoek tot vervanging van de door de OK benoemde bestuurder (Wakkie) wegens betrokkenheid in een strafrechtelijk onderzoek door het Spaanse Openbaar Ministerie. De OK oordeelt dat de enkele omstandigheid dat Wakkie als ‘investigado’ (onderzochte) in een strafrechtelijk onderzoek betrokken is geen grond vormt voor ontheffing van Wakkie als tijdelijk bestuurder van ZED+. 26-01-2017
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Vordering van de curator tegen gewezen bestuurders tot betaling boedeltekort. Aannemelijk dat andere feiten of omstandigheden (kostbare juridische procedure en tegenwerkende aandeelhouder) dan hun onbehoorlijke taakvervulling (schending publicatieplicht) een belangrijke oorzaak van het faillissement zijn geweest. Intreden van die oorzaak is hen niet te verwijten. 24-01-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Vordering van de curator van een gefailleerde vennootschap tegen diens gewezen (middellijk/feitelijke) bestuurders en aandeelhouder tot betaling van het boedeltekort. Geen paulianeus handelen bij het nemen van drie besluiten tot uitkeringen van dividend en agio. Geen sprake van wetenschap van benadeling. Evenmin is er, na toetsing van de besluiten aan de maatstaf van artikel 2:216 (oud) BW sprake van onbehoorlijk bestuur. 24-01-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden De vennootschap vordert voor recht te verklaren dat haar gewezen bestuurder aansprakelijk is tot schadevergoeding. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, inhoudende dat de bestuurder zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld, onder meer door vrijwel het gehele kapitaal ter beschikking te stellen aan een onbekende buitenlandse derde zonder enige afspraak over rente- en aflossingsverplichtingen te maken en vast te leggen, en zonder enige zekerheid voor terugbetaling te verlangen. 24-01-2017
- Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Ontvlechting van de samenwerking tussen een kerkgenootschap en vastgoedondernemingen. Het hof oordeelt dat gebondenheid aan een vaststellingsovereenkomst naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is gelet op de specifieke omstandigheden van het geval, waaronder een evident tegenstrijdig belang bij de voormalig bestuurder. 24-01-2017
- Gerechtshof Den Haag Verdeling ontbonden huwelijksgemeenschap ten aanzien van aanspraken uit een stamrecht-bv. 18-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam Enquête; ZED+. Verzoek tot vaststelling wanbeleid en tot het treffen van onmiddellijke voorzieningen. De OK heeft het verzoek tot beëindiging van de tijdelijke benoeming van Wakkie als tijdelijke bestuurder afgewezen, omdat van een belangenconflict niet is gebleken. Ter facilitering van de besluitvorming over een overnamebod heeft de OK alle aandelen in ZED+ alsmede de bevoegdheden van de RvC overgedragen aan een nader te noemen beheerder. 18-01-2017
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. Onvoldoende reden voor twijfel aan juist beleid. Het opzetten van een ingewikkeld administratiesysteem vergt de nodige tijd waardoor de administratie tijdelijk niet op orde kan zijn en ook materiële onjuistheden kan bevatten. 03-01-2017
- Gerechtshof 's-Hertogenbosch Vordering van de erven van een gewezen commanditaire vennoot tot uitbetaling in geld van de hoogte van zijn aandeel in de door hem opgezegde vof. Het hof oordeelt dat de afwikkeling van de vof dient te geschieden op basis van het bepaalde in de vof-akte en er geen gronden aanwezig zijn om de aanspraak van de erven op de naleving van de vof-akte met het oog op redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar te achten. 27-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. Verhoging onderzoeksbudget (onderzoekswerkzaamheden en tijdsbesteding minnelijk traject) en vaststelling van de vergoeding van de onderzoeker. 23-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Hoger beroep. Kort geding waarin geïntimeerde, de vennoot van een ontbonden en te vereffenen vof, veroordeling vordert van appellant, zijn gewezen medevennoot, tot medewerking aan een deskundigenonderzoek naar aanleiding van twijfels over de juistheid van de door hem gevoerde administratie. Het gerechtshof bekrachtigt de in eerste aanleg uitgesproken toewijzing. 20-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Vordering van een Nederlandse verzekeraar tegen de directeur van een Engelse Ltd. tot terugbetaling van uitkeringen uit hoofde van een verzuimverzekering. Het hof acht zich bevoegd op grond van Brussel-I en verklaart Nederlands recht van toepassing omdat de aansprakelijkheid van de directeur is gebaseerd op een onrechtmatige daad. Ten gronde oordeelt het hof dat het aan gedaagden is om nadere stukken te overleggen waaruit blijkt wat de inhoud en aard van hun rechtsverhouding is, teneinde de verzekeraar in de gelegenheid te stellen haar stelling te onderbouwen dat de directeur onrechtmatig jegens haar heeft gehandeld. 20-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. De OK beveelt onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van ADO Den Haag en treft onmiddellijke voorzieningen, waaronder de schorsing van de bestuurder van aandeelhouder UVS, de Chinese zakenman Hui Wang. Onregelmatige stemming over benoeming bestuurders en commissarissen; geen overeenstemming over onderwerpen die voor de continuïteit van ADO van cruciaal belang zijn. 19-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. Verzoek van de onderzoeker tot het horen van één of meer getuigen op de voet van artikel 2:352a BW. De OK oordeelt dat het verzoek weliswaar toewijsbaar is, maar dat het bezwaarlijk is om reeds voorafgaand aan de getuigenverhoren die ten overstaan van de Rechtbank Gelderland zullen plaatshebben, een verhoor op de voet van artikel 2:352a BW te doen plaatsvinden. De OK acht het op proceseconomische gronden aangewezen dat de getuigen tevens op de voet van artikel 2:352a BW worden gehoord, eventueel eveneens in de Rechtbank Gelderland. 14-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. Gebrekkige financiële administratie en onverklaarbare niet-gedocumenteerde geldstromen zonder rechtsgrond of bestuursbesluit bij het Zaans Stationnetje. De OK wijst het enquêteverzoek en de gevorderde onmiddellijke voorzieningen toe, beveelt een onderzoek, schorst de bestuurders, en benoemt een nieuwe bestuurder. 13-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. De OK wijst het enquêteverzoek van een certificaathouder van een familievennootschap af bij gebrek aan gegronde redenen om aan een juist beleid en een juiste gang van zaken van de familievennootschap te twijfelen. De OK overweegt dat, ten aanzien van een familievennootschap in een besloten verhouding, de Nederlandse Corporate Governance Code toepassing mist en er evenmin ruimte bestaat voor reflexwerking. 09-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. Verstoorde verhoudingen tussen enig bestuurders en enig aandeelhouders van de vennootschap. De OK wijst het enquêteverzoek toe en treft tevens onmiddellijke voorzieningen. 01-12-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. De OK oordeelt dat er gegronde redenen zijn om aan juist beleid en een juiste gang van zaken te twijfelen, maar dat deze in het onderhavige geval het bevelen van een onderzoek niet rechtvaardigen, gelet op een reeds lopende procedure, de eraan verbonden nadelen voor de vennootschap en de risico’s voor de continuïteit van de onderneming. 29-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam OK. Medezeggenschap. Reorganisatie van de Stadsbank van Lening in de zin van artikel 16.8 NRGA. Reorganisatieplan voldoet aan artikel 16.2 NRGA. Inhoud adviesaanvraag niet ontoereikend. Gemeente Amsterdam kon in redelijkheid besluiten tot toepassing van het sociaal plan. 23-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam OK. Medezeggenschap. Besluit tot sluiting van een onderzoeksfaciliteit. Niet het moment waarop de sluiting als businesscase was uitgewerkt, maar het moment waarop die richting zich als een voldoende reële optie aftekende, was het moment geweest voor een overleg als bedoeld in artikel 24 lid 1 WOR. Nalco kon bij afweging van de betrokken belangen niet in redelijkheid komen tot het besluit. 17-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam Concernenquête. Conflict tussen beide aandeelhouders in en (middellijk) bestuurders van WiSH over de nakoming van een in de aandeelhoudersovereenkomst vervatte goedkeuringsvereiste alsmede de tijdens een buitengewone en gecombineerde AVA genomen besluiten. Langdurige impasse en ontbreken collegiaal bestuur hebben verlammende werking op de bedrijfsvoering en zorgen voor onrust onder het personeel. Gegronde reden om te twijfelen aan juist beleid. De OK beveelt een onderzoek en treft onmiddellijke voorzieningen. 14-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam Vordering van een gewezen vennoot van een cv tot nabetaling van winstaandelen en tot oplegging van een dwangsom indien financiële cijfers niet worden overgelegd. In dit eindarrest wijst het hof de vordering af, omdat niet voldaan is aan de voorwaarden waaronder de vennoot recht zou hebben op nabetaling. 08-11-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. Tweede fase-procedure. De OK oordeelt dat uit het verslag niet gebleken is van wanbeleid. Bedrijfseconomisch beleid en de strategische keuzen van een onderneming behoren tot het domein van het bestuur en de OK gaat slechts met terughoudendheid in op de vraag of het gevoerde ondernemingsbeleid vanuit financieel of commercieel oogpunt onjuist is geweest. De door de bestuurder gemaakte keuzes kunnen die toets doorstaan. 11-10-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. Vennootschap verzoekt ontheffing van een onderzoeker die als advocaat eerder betrokken is geweest bij een geschil waarbij ook een belanghebbende in de huidige enquêteprocedure betrokken was. De OK wijst het verzoek toe, daartoe overwegende dat nu de onderzoeker zelf ontheffing verzoekt, in het midden kan blijven of sprake is van twijfel omtrent diens onpartijdigheid en onafhankelijkheid. 30-09-2016
- Gerechtshof Amsterdam Enquête. Verzoek om de onderzoekskosten dan wel de te verschaffen zekerheid ten laste van de bestuurder van de rechtspersoon te laten komen. De OK oordeelt dat artikel 2:350 lid 3 jo. artikel 353 BW meebrengen dat bij toewijzing van het enquêteverzoek niet kan worden bepaald dat anderen dan de rechtspersoon de kosten van het onderzoek dragen noch dat anderen dan de rechtspersoon zekerheid stellen, behoudens uitzonderlijke omstandigheden, die zich in het onderhavige geval evenwel niet voordoen. 27-09-2016
- Gerechtshof Amsterdam Vordering tot uittreding op de voet van artikel 2:343 lid 1 BW. De OK overweegt dat het vonnis waartegen dit hoger beroep zich keert een tussenvonnis is, en oordeelt dat er geen goede grond is af te wijken van de regel dat hoger beroep van een tussenvonnis tegelijk met hoger beroep van het eindvonnis moet worden ingesteld, ook als een doorbrekingsgrond wordt gesteld. 24-11-2015
Rechtbank
- Rechtbank Rotterdam Verzoek van het Openbaar Ministerie tot faillietverklaring van zorginstelling ZSV Wonen II B.V. De rechtbank oordeelt dat de onderhavige situatie – waarin een groep kwetsbare personen de dupe dreigt te worden van een geschil tussen de zorginstelling en derden over de vraag wie moet zorgdragen voor het betalen van de huurpenningen – kwalificeert als voldoende reden van openbaar belang om het Openbaar Ministerie in staat te stellen het faillissement van ZSV Wonen II B.V. aan te vragen. 03-02-2017
- Rechtbank Limburg Vordering van een crediteur van een vof tegen een der vennoten tot terugbetaling van een geldlening. De rechtbank overweegt dat hoewel de overeenkomst van geldlening met de vof was gesloten, de vennoot op grond van artikel 18 WvK hoofdelijk aansprakelijk is voor de schulden van de vof en daarom door de crediteur kan worden aangesproken. 01-02-2017
- Rechtbank Den Haag Op verzoek van de gewezen curator wordt de bestuurder als vereffenaar ontslagen met benoeming van de gewezen curator als vereffenaar. Het salaris van de gewezen curator als vereffenaar dient te worden berekend aan de hand van de Recofa-richtlijnen faillissementen en surséances van betaling. 26-01-2017
- Rechtbank Overijssel In dit kort geding vorderen de vennoten van een vof over en weer veroordeling van de ander tot medewerking aan de afwikkeling en overdracht van de vof aan henzelf. Op de achtergrond speelt een geschil over de ontbinding van de vennootschapsovereenkomst wegens beweerdelijke tekortkomingen in de nakoming van de daaruit voortvloeiende verbintenissen. De voorzieningenrechter acht de kortgedingprocedure niet geëigend voor een nader onderzoek naar de rechtsgeldigheid van de voornoemde ontbinding en verwijst partijen naar de bodemprocedure. 18-01-2017
- Rechtbank Rotterdam Vordering van een crediteur van een stichting tegen haar bestuurders tot betaling van achterstallige huurpenningen wegens frustratie van betaling en verhaal. De kantonrechter acht de bestuurders aansprakelijk omdat zij de activiteiten van de stichting hebben overgeheveld naar een nieuwe stichting en de ‘oude’ stichting zonder enige activa hebben laten voortbestaan. 13-01-2017
- Rechtbank Amsterdam Ontslagen statutair bestuurder verzoekt onder meer toekenning van een billijke vergoeding en een transitievergoeding. Door tijdens de onderhandelingen over de beëindigingsregeling de vennootschap onjuist te informeren heeft zij een vertrouwensbreuk veroorzaakt die aldus een redelijke grond als bedoeld in artikel 7:669 lid 3 onderdeel g en h BW oplevert. 12-01-2017
- Rechtbank Rotterdam Vordering van een expediteur tegen de gewezen bestuurders van de opdrachtgever tot betaling van nageheven invoerrechten wegens frustratie van betaling en verhaal. De rechtbank acht de bestuurders aansprakelijk omdat zij een lege vennootschap hebben achtergelaten zonder daarbij zekerheid te bedingen. Nu de expediteur ook blaam treft omdat zij zelf geen zekerheden heeft bedongen, wordt de helft van het gevorderde bedrag toegewezen. 11-01-2017
- Rechtbank Midden-Nederland Eisers vorderen een schadevergoeding van bestuurders na een turboliquidatie vanwege een onrechtmatige daad op grond van selectieve betaling. De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid enkel doordat ter uitvoering van een schikking een concurrente schuldeiser wel betaald is. De bestuurders zijn desalniettemin aansprakelijk vanwege het overhevelen van vermogensbestanddelen. 11-01-2017
- Rechtbank Midden-Nederland Vordering van gewezen partners van bv tot inkoop van eigen aandelen anders dan om niet. Uitleg waarderingsregel in participatieplan aan de hand van de cao-norm; inkoopverbod van artikel 2:207 lid 2 BW. 11-01-2017
- Rechtbank Amsterdam Vordering om inzage ex artikel 843a Rv in de documentatie op basis waarvan een kredietovereenkomst tot stand is gekomen. De rechtbank wijst de vordering af omdat eiser de verkeerde rechtspersoon heeft gedagvaard en er geen sprake is van misbruik van identiteitsverschil of van vereenzelviging. 28-12-2016
- Rechtbank Den Haag Persoonlijke aansprakelijkheid voor de bestuurder van een gefailleerde stichting die Europese subsidies aanvroeg, alsmede van de bestuurder van de besloten vennootschap die het feitelijk aanvraagproces van de subsidies verzorgde. 28-12-2016
- Rechtbank Rotterdam In dit kort geding vorderen de werknemers van een stichting die zijn ontslagen naar aanleiding van de insourcing van administratieve diensten wedertewerkstelling en betaling van loon. De voorzieningenrechter oordeelt dat voorshands aannemelijk is dat sprake is van overgang van onderneming, onder meer omdat de desbetreffende activiteiten niet worden onderbroken, activa zijn overgedragen en vrijwel alle klanten zijn overgegaan. 22-12-2016
- Rechtbank Zeeland-West-Brabant Paulianavordering van de curator tegen de bestuurder van een crediteur die voorafgaand en na het faillissement betalingen van de failliete vennootschap heeft ontvangen. De rechtbank acht de bestuurder wel persoonlijk aansprakelijk ter zake de betalingen na de faillissementsaanvraag, maar niet ter zake de betalingen daarvoor, aangezien op dat moment nog pogingen werden gedaan om de verkoop van de vennootschap te realiseren. 12-10-2016
- Rechtbank Amsterdam Vordering van crediteur van ontbonden vennootschap tegen haar gewezen bestuurder tot betaling van onbetaald gebleven facturen op grond van frustratie van betaling en verhaal. Onvoldoende gesteld om ernstig verwijt te kunnen aannemen. 21-09-2016